Colombiaanse boeren vrezen goudmijn

In de beschermde bergzone van de Colombiaanse Cordillera Central botsen de plannen voor een nieuwe goudmijn op steeds grotere weerstand. Landbouwers, activisten en de plaatselijke milieu-overheid vrezen voor de toekomst van de bossen en watervoorraden.
Het mijnbedrijf AngloGold Ashanti verwacht deze maand een beslissing van de Colombiaanse overheid over de exploitatie van La Colosa, een belangrijke goudader in het departement Tolima, midden in het Centrale Bosreservaat.
De Zuid-Afrikaanse multinational ontdekte La Colosa in 2006 vlakbij het stadje Cajamarca. In december 2007 kondigde het bedrijf aan dat het om een van de tien grootste goudaders ter wereld ging. Het nam meteen 400 mensen in dienst voor nieuwe proefboringen.
Een groepering van 25 ngo’s uit binnen- en buitenland vraagt dat de Colombiaanse overheid het project tegenhoudt. Bij het verzet hebben zich Pax Christi Nederland, parlementsleden van diverse strekkingen en de milieu- en landbouwprocureur van Tolima, Diego Alvarado, aangesloten.

As van noord naar zuid


Een wet uit 1959 bakende het Centrale Bosreservaat af, een beschermde as van 1,5 miljoen hectare die van noord naar zuid loopt en tien departementen doorkruist. In die zone bevinden zich belangrijke grondwatervoorraden en ecosystemen, zeker in Tolima, zegt Cortolima, de milieu-overheid van het departement.
Cortolima slaagde er begin vorig jaar in het project stil te leggen bij het ministerie van Leefmilieu. In mei 2008 deed AngloGold Ashanti een aanvraag om over een oppervlakte van 515 hectare de economische leefbaarheid en milieu-effecten te onderzoeken. Leefmilieu gaf slechts toestemming voor 6,4 hectare. Er werken nu nog maar dertig mensen. Maar details over het project worden niet vrijgegeven en de mijn wordt permanent bewaakt door het leger.

Landbouwers


La Colosa bevindt zich op 5 kilometer van Cajamarca en op 35 kilometer van departementshoofdstad Ibagué. In Cajamarca wonen 25.000 mensen, de meesten zijn landbouwers.
De landbouw loopt gevaar als de mijn groen licht krijgt, zeggen tegenstanders van het project.
Op een hoorzitting in februari zei milieuprocureur Alvarado dat “het goud van La Colosa verspreid zit in de rotsen, in concentraties van weinige grammen per ton, wat een intensieve, open exploitatie vraagt, met zeer negatieve gevolgen voor de regio.”
Volgens Alvarado bestaat bovendien het risico dat het grondwater besmet raakt met de cyaniden waarmee men het goud van de rest van de mineralen scheidt.

950 miljoen kubieke meter water


Een studie door de Amerikaanse hydrogeoloog Robert Moran, die door Pax Christi was aangesteld, schat dat “een kubieke meter water per ton verwerkt mineraal per seconde” nodig zal zijn om het goud te wassen. “Men schat 20 tot 30 miljoen ton mineralen per jaar te verwerken, dat zou betekenen dat er 630 tot 950 miljoen kubieke meter water per jaar nodig is.”
Zo’n verbruik zou een einde maken aan de watervoorraden voor de landbouw in het centrum en zuiden van het departement, zegt activist en ingenieursstudent Paola Robayo.
Het ministerie moet nu kiezen tussen de schorsing van de proefboringen, wat de toekomstige mijnexploitatie onmogelijk zou maken, en de opheffing van het beschermde statuut van het bosreservaat. “We kennen de invloed van AngloGold Ashanti in landen met zware corruptie zoals Colombia”, zegt activist Evelio Campos, coördinator van de ngo Ecotierra de Cajamarca. “Daarom zou het ons niet verbazen dat men uiteindelijk de wet aanpast.”
De laatste tien jaar kreeg AngloGold Ashanti vergunningen voor de exploitatie van 27 sites in Tolima, waarvan 15 in Cajamarca.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.