Colombiaanse ex-minister voor rechter voor corruptie

Onder strikte veiligheidsmaatregelen is gisteren (woensdag) het proces tegen de Colombiaanse ex-minister Andrés Felipe Arias van start gegaan. Hij wordt beschuldigd van corruptie. Arias was een trouw bondgenoot van president Uribe.

  • Associated Press/Reporters Voormalig Colombiaans minister van landbouw Andrés Felipe Arias in de rechtszaal. Associated Press/Reporters

Andrés Felipe Arias was jarenlang landbouwminister in de regering van Álvaro Uribe (2002-2010). De zaak draait rond het subsidieprogramma Agro Ingreso Seguro (AIS), dat in 2007 werd gelanceerd om de landbouw productiever te maken, de ongelijkheid te verminderen en de sector te wapenen tegen de globalisering van de economie.

In 2009 werd bekend dat er bij de begunstigden vier families uit het departement Magdalena waren die niets met landbouw te maken hadden. Onder meer model en actrice Valerie Domínguez, miss Colombia in 2005, kreeg een subsidie. De families verschenen al voor de rechter en moeten het bedrag, bijna 3 miljoen euro, terugbetalen.

Irrigatieprojecten

In 2009 zou het AIS-programma irrigatieprojecten financieren. Het ministerie beoordeelde de voorstellen samen met het Inter-Amerikaans Instituut voor Samenwerking in de Landbouw (IICA). “Viceminister Juan Camilo Salazar stelde zijn werkgroep samen, via het IICA, zonder een objectieve selectie door te voeren”, zegt Camila Reyes, voormalig directeur financiering van het ministerie van Landbouw. “Het ging om vertrouwenspersonen van Juan Camilo en de minister.”

Volgens Reyes had Arias rechtstreekse controle over het AIS-budget, ook al maakte hij geen deel uit van het beheerscomité.

Andere AIS-subsidies gingen naar personen die de tweede herverkiezing van Uribe in 2010 steunden. De grote suikerbedrijven Mayagües en Manuelita kregen samen 540 miljoen euro. Beide bedrijven steunden Uribes campagne voor 11 miljoen euro.

Extreme armoede

De lancering van het AIS-programma wekte destijds hoge verwachtingen. De armoede op het Colombiaanse platteland treft twee derde van de bevolking, een kwart leeft zelfs in extreme armoede, volgens cijfers van het Nationaal Departement voor Statistieken.

Het programma ging van start met 160 miljoen euro, een bedrag dat jaarlijks verhoogd werd naargelang van de stijging van de consumentenprijzen.
Arias, een econoom die in de VS heeft gestudeerd, werd al op 29-jarige leeftijd viceminister van Financiën in de eerste regering van Uribe. Daarna  ging hij naar Landbouw, waar hij in 2005 minister werd.

Arias was een trouwe bondgenoot van Uribe. De steun ging zover dat hij in de volksmond Uribito (“kleine Uribe”) werd genoemd. Toen een derde ambtstermijn voor Uribe grondwettelijk niet mogelijk bleek, was Arias van plan zich zelf kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.