Colombiaanse FARC-rebellen 'laten zondag gijzelaars vrij'

De Colombiaanse senator Piedad Córdoba is erin geslaagd de aangekondigde vrijlating van zes FARC-gijzelaars te versnellen. “De eerste vrijlatingen zullen zondag plaatsvinden”, zegt ze. “En ze zullen op elkaar volgen.”
De humanitaire missie wordt gecoördineerd door het Internationale Rode Kruis. Brazilië levert helikopters, bemanning en logistiek. De helikopters, die van Braziliaans grondgebied vertrekken, zullen het Rode Kruis-logo dragen. Na hun vrijlating worden de zes gijzelaars naar hun familie in Colombia gebracht.
De FARC-rebellen hadden in december aangekondigd dat ze vier militairen zouden vrijlaten en de burgers Alan Jara en Sigifredo López. Jara is de voormalige gouverneur van het centrale departement Meta. De FARC houdt hem gevangen sinds 2001. López is de enige overlevende van een groep van twaalf regionale parlementsleden die in 2002 gevangen werden genomen. De andere elf stierven in 2007 in gevangenschap.

Coördinaten van de vrijlating


Piedad Córdoba kondigde aan dat ze de coördinaten al gekregen heeft van de exacte plaats waar de FARC haar de gijzelaars zullen overhandigen. Vermoedelijk bevindt de plaats zich in de zuidelijke helft van Colombia. De liberale senator, die deel uitmaakt van de oppositie, wil de coördinaten pas bekend maken als de helikopters al zijn opgestegen.
Om de vlucht degelijk te kunnen voorbereiden moet de bemanning wel op zijn minst weten in welke regio de overhandiging zal gebeuren. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva stuurde daarom een expert in militaire logistiek naar Piedad Córdoba, het Rode Kruis en de Colombiaanse Hoge Commisaris voor de Vrede Luis Carlos Restrepo. Nadien ontmoette de senator de Colombiaanse legerleiding om de laatste details te regelen. Daarbij werden regio’s aangeduid waar een staakt-het-vuren geldt tijdens de operatie.
De aangekondigde operatie kwam in een stroomversnelling toen senator Córdoba zich bereid toonde alleen het Rode Kruis in de helikopters mee te nemen. Tot dinsdag (27 januari) zei het Rode Kruis nog dat Brazilië de operatie pas 10 tot 12 dagen na de ontmoeting tussen zijn expert en de senator zou uitvoeren. Bogotá leek ook het Vaticaan er nog bij te willen betrekken maar ondernam hiertoe geen enkel diplomatiek initiatief. Door het uitstel verloor Piedad Córdoba het vertrouwen in een goede afloop.

Ingrid Betancourt


Senator Córdoba en de Venezolaanse president Hugo Chávez voerden vorig jaar gelijkaardige missies uit. Het Colombiaanse leger maakte daarvan gebruik om de militaire operatie Jaque (Schaak) op te zetten, die in juli tot de bevrijding van de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, elf Colombiaanse militairen en drie Amerikanen leidde. Bij operatie Schaak gebruikte het Colombiaanse leger het Rode Kruis-embleem als dekmantel, wat het vertrouwen in dit soort operaties aantastte.
Aan de humanitaire missie van zondag zullen drie leden van het Rode Kruis deelnemen en vier leden van Colombianen voor de Vrede. Die organisatie begon in september, op initiatief van Piedad Córdoba, een “publieke briefdialoog” die dankzij de handtekeningen van 150 intellectuelen en journalisten en nog 25.000 andere Colombianen tot de aankondiging van de vrijlating door de FARC leidde.
Als de FARC de zes gevangenen vrijlaten, zullen ze nog 22 mensen vasthouden. Ze willen die pas vrijlaten als de regering FARC-leden uit de gevangenis vrijlaat, maar Bogotá weigert hierover te onderhandelen.
Ondertussen kondigde minister van Defensie Juan Manuel Santos aan dat hij “min of meer” de zone kent waar FARC-kopstuk Jorge Briceño, alias Mono Jojoy, zich ophoudt. Santos wil “de bombardementen verdubbelen” maar verzekert dat dit geen gevolgen zal hebben voor de FARC-gijzelaars.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.