Colombiaanse oorlogswezen publiceren lijst met paramilitaire stromannen

Net voor de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen van zondag (28 oktober) in Colombia hebben de kinderen van oorlogsslachtoffers een zwarte lijst gepubliceerd met kandidaten die banden hebben met paramilitaire groepen in het land.
Het zogenaamde ‘parapolitics’-schandaal bracht vorig jaar een netwerk van relaties aan het licht tussen hooggeplaatste politici en uiterst rechtse paramilitaire groepen, in veel gevallen geleid door drugsbaronnen. De paramilitairen waren ondermeer betrokken bij het hardhandig verdrijven van boeren uit regio’s die rijk zijn aan grondstoffen. Ze zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de zware mensenrechtenschendingen die de voorbije jaren in Colombia werden gepleegd.
Dit jaar bevat de lijst de namen van tien kandidaten voor de provinciale verkiezingen en zeven kandidaat-burgemeesters. Ze hebben banden met paramilitaire groepen die de rechtse president Alvaro Uribe of oppositiepartijen steunen. Maar ze zijn stuk voor stuk aangeklaagd door het gerecht, mensenrechtengroeperingen of de pers voor misbruik of corruptie.
De organisatie die de zwarte lijst publiceerde en verspreidde via e-mail noemt zichzelf ‘De Dochters en Zonen voor Herinnering en tegen Straffeloosheid’ en bestaat uit wezen van slachtoffers van de Colombiaanse burgeroorlog. Het is niet de eerste keer dat de groepering politici aan de schandpaal nagelt omwille van banden met de paramilitairen. In maart 2006 deden ze tien dagen voor de parlementsverkiezingen precies hetzelfde. “En met uitzondering van ex-generaal Rito Alejo del Río zitten alle kandidaten die toen op de zwarte lijst stonden inmiddels in de gevangenis,” vertelt Jessica Hoyos, een 23-jarige rechtenstudente die haar vader verloor in 2001.
Op de nieuwe zwarte lijst figureren ondermeer Luis Pérez die kandidaat-burgemeester is voor Medellin, het industriële centrum en de tweede grootste stad in Colombia, en Alex Char, kandidaat-burgemeester voor Barranquilla, de vierde grootste stad in het land.
Pérez is de gedoodverfde winnaar voor de burgemeesterverkiezing, maar Dochters en Zonen wijst op een getuigenis voor de rechtbank van een ontmoeting die Pérez had met een paramilitaire leider om een illegale gewapende groep in het leven te roepen.
Pérez en Char zijn pro-Uribe kandidaten, maar op de lijst staan ook politici van oppositiepartijen, zoals Efrén Antonio Hernández van de Centrum-Liberale partij. In de media verscheen een video waarin Hernández te zien is op een feestje met een bekende paramilitaire leider.
Zonen en Dochters vermeldt ook pro-Uribe kandidaten voor het gouverneurschap en burgemeesterposten in het steenkoolrijke departement Cesar. De kandidaten krijgen er de steun van voormalig minister María Consuelo Araújo, die ontslag moest nemen nadat haar vader en broer beschuldigd werden van hulp aan paramilitaire groepen.
In verschillende provincies zit een groot deel van de pro-Uribe leiders achter de tralies en kunnen de verkiezingen een ommezwaai betekenen. Dochters en Zonen waarschuwt echter dat veel nieuwe kandidaten de steun krijgen van de oude garde achter de tralies.
Volgens een studie van de Electorale Observatiemissie (MOE) dreigen er heel wat gemeenten problemen rond corruptie en cliëntelisme. In de provincie Sucre zou zelfs zestig procent van de gemeenten ermee te maken krijgen. De kiezers worden er al jaren gedwongen om te stemmen voor de kandidaten van de paramilitairen.
Hoyos hoopt dat de kiezers het verleden niet vergeten en niet stemmen voor de omstreden kandidaten. “Zodat ze niet langer de misdaden kunnen goedpraten die in dit land gepleegd zijn. De kiezers moeten zich herinneren en zich realiseren wat voor mensen dit echt zijn,” zegt ze. “Als ze nog niet in de rechtbank veroordeeld zijn, dan voelen ze tenminste de afkeuring van de samenleving.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3108   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift