Colombiaanse president praat met inheemse betogers

De Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft toegegeven dat de politie geschoten heeft op inheemse betogers en is dan toch bereid om de leiders van de al twee weken durende protesten te ontmoeten.
De president kon moeilijk anders dan de schietpartij toegeven, want het incident in het inheemse reservaat van La María was gefilmd door de betogers en uitgezonden op CNN. Op de video was te zien hoe een gemaskerde politieagent in uniform schoten afvuurt op de betogers.
Uribe bleef wel ontkennen dat de politie verantwoordelijk is voor de drie dodelijke slachtoffers die gevallen zijn sinds het begin van de betoging op 12 oktober. Die zouden volgens de president geraakt zijn door explosieven van “terroristen” van de linkse guerrillaorganisatie FARC, die volgens de president geïnfiltreerd waren in de vreedzame betoging.
De nationale politiechef, generaal Óscar Naranjo, voerde aan dat de agent geschoten had omdat de demonstranten explosieven gooiden, maar de inheemse beweging ontkent die beschuldiging met klem.
Donderdagavond belde Uribe persoonlijk naar de mobiele telefoon van één van de leiders van de beweging, Daniel Piñacué, om de demonstranten te kennen te geven dat hij ze zondag in Cali zou ontmoeten. Eerder had de president de ontmoeting 130 kilometer verder gepland, maar daar wilden de demonstranten niets van weten. Ze eisen bovendien dat de gesprekken in de vorm van een publiek debat plaatsvinden en dat onder meer de mensenrechten en een einde van de aanvallen op inheemse gemeenschappen op de agenda staan, net als de ondertekening van het VN-charter voor de Rechten van Inheemse volkeren.

Op weg naar Cali


Woensdag kwamen 115 traditionele en inheemse leiders samen in Santander de Quilichao in de provincie Cauca, om de aanvoer van voedsel en water te organiseren voor de ongeveer 30.000 demonstranten. Die hebben even gepauzeerd op weg naar Cali om op krachten te komen. Ze wachten bovendien op de aankomst van nog eens zes- tot zevenduizend leden van de inheemse stammen uit twintig andere provincies.
Hoewel er hele families onder de demonstranten zijn, blijken kinderen opvallend afwezig, in tegenstelling tot een gelijkaardige mars op Cali vier jaar geleden. “Ze zijn naar huis vertrokken”, zegt een vader. “De harde confrontaties met de politie tijdens de voorbije twee weken hebben ons doen beslissen dat kinderen beter niet mee doen.”

Groeiende steun


In de dorpen en steden waar de inheemsen voorbijkomen, praten ze met de lokale bevolking en leggen ze hun motieven uit. Ze eisen onder meer territoriale integriteit voor hun gebieden, “omdat die rijk aan grondstoffen en gegeerd zijn door internationale bedrijven, grondbezitters en andere economische spelers, die erover vechten door middel van gewapende groepen.” De inheemse demonstranten eisen ook wijzigingen aan de grondwet en afschaffing van de wetten die hun rechten aantasten.
De demonstranten genieten een groeiende sympathie onder de lokale inwoners en kregen inmiddels het gezelschap van stakende suikerrietarbeiders. Donderdag organiseerde de centrale arbeidersvakbond een nationale 24-uursstaking en ook de transportvakbond heeft zijn steun uitgesproken voor de inheemse demonstranten.
Door die groeiende steun onder de bevolking kwam Uribe steeds meer onder druk om de dialoog te openen. Bovendien kreeg hij een niet mis te verstane brief van de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel en 32 leden van het Europees Parlement, op een ogenblik dat Colombia hoopt op een vrijhandelsakkoord met de EU. De parlementsleden drukten hun “diepe verontwaardiging” uit over de “ernstige schendingen van de mensenrechten van de inheemse bevolking en vakbonden”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.