Colombiaanse steenkoolmijn ligt al twee weken stil

In Colombia gaan stakers en directie in een van de grootste dagbouwmijnen voor steenkool ter wereld opnieuw met elkaar praten.

De staking in Cerrejón, in het noordoostelijke departement La Guajira, is al twee weken aan de gang. Sintracarbón, de mijnwerkersvakbond, eist 8 procent meer loon, het bedrijf wil niet meer dan 5 procent geven.

Het is de eerste staking in achttien jaar in de mijn.

Cerrejón is eigendom van de multinationals BHP Billiton, Anglo American en Xstrata, de grootste steenkoolexporteur te wereld. Er werken bijna tienduizend mensen.

De onderhandelingen waren een week geleden afgesprongen. Na bemiddeling van de regering kwamen vakbond en directie vorige vrijdag weer bijeen om de werkmethode voor nieuwe onderhandelingen af te spreken. Ook de plaatselijke middenstand, die sterk van de mijn afhangt, had de vakbond zwaar onder druk gezet door donderdag dicht te blijven.

Vijf keer minder

La Guajira is een van de armste regio’s van Colombia.

Colombia is de op vier na grootste uitvoerder van steenkool ter wereld. Vorig jaar werd 89,2 miljoen ton bovengehaald. Meer dan 90 procent van de Colombiaanse steenkool wordt door buitenlandse bedrijven bovengehaald, met Cerrejón op kop.

De mijn is even productief als mijnen in Europa of de VS maar de mijnwerkers verdienen vijf keer minder, zeggen meerdere bronnen. “De prijzen zijn gezakt, en ook de buitengewone winsten van de bedrijven zijn gekrompen”, zegt Álvaro Pardo, directeur van Colombia Punto Medio, een analysecentrum voor de ontginningsindustrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.