Colombianen intern op de vlucht: regering minimaliseert

Recente cijfers van de Colombiaanse regering tonen een significante daling van het aantal interne vluchtelingen. Maar een leidende mensenrechtenorganisatie noemt die cijfers ‘misleidend’.
Volgens die cijfers zouden er in 2009 ‘maar’ 140.000 tot 150.000 Colombianen hun huis ontvlucht zijn. Tegenover 2008 zou dit een daling van maar liefst 56 procent inhouden. Plaatselijke humanitaire organisaties zijn echter sceptisch over deze officiële aantallen.
Een lokale ngo die zich inzet voor mensenrechten en vluchtelingen (CODHES) zegt dat die cijfers de realiteit verdraaien. De regering publiceerde een rapport over interne vluchtelingen, dat enkel de cijfers van de eerste elf maanden van 2008 weergaf. Het rapport werd als finaal gepresenteerd.
Maar volgens Jorge Rojas, hoofd van CODHES, zijn ‘deze cijfers zijn nog aan het stijgen. De registratie van interne vluchtelingen van vorig jaar is nog altijd bezig.’ Hij beschuldigt de overheid ervan de reikwijdte van het probleem te willen minimaliseren.

Miljoenen gevlucht


Op een totale bevolking van 46 miljoen is 6 tot 10 % een interne vluchteling. Volgens CODHES ligt het totaal op 4.600.000. De officiële cijfers van de Colombiaanse regering en die van de Verenigde Naties houden het op 3.200.000.
Dat de cijfers zo sterk variëren komt volgens AlertNet, een humanitaire nieuwsorganisatie, door de verschillende manieren waarop ngo’s en de overheid gegevens verzamelen en hoe ze het concept ‘interne vluchteling’ interpreteren. Maar volgens Rojas is het ‘duidelijk dat de trend van het laatste decennium, met gemiddeld 300.000 interne vluchtelingen per jaar, aanhoudt.’
Ook in Venezuela houden zich vele Colombiaanse vluchtelingen op. Volgens een VN schatting gaat het om 200.000 vluchtelingen.

Aanhoudend geweld


Een kluwen van paramilitaire groeperingen en drugskartels, en het langdurige conflict tussen de linkse rebellengroep FARC en de regering, zijn de belangrijkste oorzaak voor de hoge vluchtelingencijfers.
Volgens de IDMC, het leidende internationale orgaan voor het toezicht op interne vluchtelingen, zorgt de directe dreiging van rebellengroepen voor 43,7 procent van alle gedwongen onteigeningen.
Daarna komen aanslagen en moordpartijen door paramilitaire groeperingen. In oktober nog vermoorden FARC rebellen een familie in een klein dorpje in het departement Huila. Hierdoor sloegen meer dan 500 personen op de vlucht, uit vrees voor meer geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.