Compromis zegeviert in Bali

Omstreeks zaterdagnamiddag werd in Bali een eindakkoord bereikt. Alle deelnemende landen beslisten uiteindelijk tegen 2009 een post-Kyotoakkoord uit te tekenen.
De conferentie van Bali sloot af met een compromistekst. Ondanks het streven van de Europese Unie werd een gezamenlijke reductievermindering (van 20 tot 40 procent tegen 2020) niet opgenomen in de Bali Roadmap. De eindresolutie maakt wel gewag van de “dringendheid” waarmee de klimaatsproblematiek internationaal aangepakt moet worden. Bovendien erkent de tekst dat “diepgaande emissiereducties noodzakelijk zullen zijn”.

De Roadmap als startschot voor verdere onderhandelingen


Hiermee is de internationale gemeenschap een concreet mandaat gegeven om de komende twee jaar op permanente basis te onderhandelen over een opvolger van het Kyoto Protocol dat in 2012 verstrijkt. Het doel van de conferentie is dus bereikt. De milieuminister Witoelar van het voorzittend land Indonesië is tevreden: “Dit is een echte doorbraak, een echte opportuniteit voor de internationale gemeenschap om de klimaatverandering te bestrijden.”

Europese leiders en milieuactiegroepen zijn echter teleurgesteld dat geen akkoord werd gevonden over de middellange reductierichtlijn. Ze spreken over “een gemiste kans”. De Franse milieuminister Kosciusko-Morizet gaf te kennen dat het akkoord veel minder ver ging dan de verwachtingen van de EU. Toch is er ook optimisme, omdat men de VS uiteindelijk aan de tafel heeft gehouden. “Het publiek zal inzien dat we Amerika in de onderhandelingen hebben gebracht. (…) Het is een zwak raamwerk dat desondanks ruimte biedt voor vooruitgang”, aldus de Franse minister.

Amerika iets toegeeflijker


Waarnemers stelden vast dat Amerika zich de laatste twee dagen constructiever heeft opgesteld dan de voorbije weken, nadat Nobelprijswinnaar Al Gore op donderdag de schuld voor het mislukken van de conferentie in de schoenen van zijn thuisland had geschoven en nadat de Europese voorzitter dreigde de Amerikaanse klimaattop te boycotten.
Toen de VS gisteren als enige land weigerde in te stemmen met een voorstel (over het meten van de reductie-inspanningen) barstten de onderhandelaars uit in boegeroep. De Bush delegatie koos uiteindelijk voor een compromis, na een harde woordenwisseling met Papoea-Nieuw-Guinea: “We willen jullie leiderschap, maar als jullie niet willen leiden, ga dan alstublieft uit de weg”

Afwachten tot eind 2009


De volgende twee jaren zullen beslissend zijn voor de inhoud van het post-Kyotoakkoord. Dat zal in ieder geval verder moeten gaan dan een intentieverklaring waarin de landen onderschrijven dat internationale actie dringend is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.