Computer wordt centrale verwarming

Wetenschappers van Microsoft en de Universiteit van Virginia stellen voor om datacenters te verdelen over gezinswoningen, waar ze meteen als centrale verwarming dienst kunnen doen.

Datacenters, centra met honderden computers, zijn energievreters. In de Verenigde Staten zijn ze goed voor bijna 1,5 procent van het totale energieverbruik. De huidige trend van cloud computing zal dat aandeel nog doen toenemen.

Een groot deel van de energie gaat naar het koelen van de processors, en informaticabedrijven zijn dan ook voortdurend op zoek naar methoden om die koeling zuiniger en goedkoper te maken. Een nieuwe studie van Microsoft Research en de Universiteit van Virginia stelt een radicaal nieuwe oplossing voor: data furnaces (datastoven), die verdeeld worden over kantoren en huizen waar ze voor verwarming kunnen zorgen.

Win-win

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de warme lucht, die door ventilators weggevoerd wordt uit de computers, met 40 tot 50 graden Celsius niet warm genoeg is om elektriciteit op te wekken. Maar de temperatuur is wel perfect om mee te verwarmen, kleren te drogen of warm water te maken, zeggen ze.

De kleine datacenters kunnen veertig tot vierhonderd processors bevatten en opgenomen worden in de centrale verwarming zoals een conventionele elektrische verwarming. Omdat er gebruik gemaakt wordt van de bestaande infrastructuur van huizen en kantoren en er dus geen nieuwe ruimte gezocht hoeft te worden, zouden de kosten per server bovendien aanzienlijk dalen.

Voor het onderhoud van de filters zouden bedrijven of gezinnen wel toegang moeten geven tot hun kantoren of woning, maar dat kan in ruil voor gratis energie, suggereren de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.