Condoomhater hoofd van Amerikaanse gezinsplanning

Seks hoort niet voor het huwelijk, condooms zijn onbetrouwbaar en abortus is des duivels. Dat zijn de standpunten van Eric Keroack, de oerconservatieve gynaecoloog die het Witte Huis vorig week benoemde als hoofd van het Amerikaanse gezinsplanningsprogramma. Vrouwenorganisaties in de VS steigeren.
Keroack beweerde ooit dat de hersenen van vrouwen die seks hebben met verschillende partners zodanig veranderen dat ze moeilijker een vaste relatie kunnen aangaan, schrijft de Los Angeles Times. De krant wijdde een commentaarstuk aan de omstreden arts, met als titel “De bizarre benoeming”. Ook andere Amerikaanse kranten drukken sappige voorbeelden af van de krasse standpunten van de gynaecoloog. Keroack hamert erop dat onthouding tot het huwelijk de enige gezonde keuze is voor vrouwen.

Naral Pro-Choice America, een lobbygroep met meer dan een miljoen leden die opkomt voor het recht op abortus, heeft samen met 24 andere Amerikaanse instellingen en organisaties die werken rond contraceptie en zwangerschap een brief gestuurd naar Michael O’ Leavitt, de Amerikaanse gezondheidsminister. De schrijvers vinden dat de regering moet terugkomen op de benoeming van Keroack. Planned Parenthood, een organisatie met drie miljoen leden, heeft zijn achterban opgeroepen ook individuele protestbrieven naar Levitt te sturen.

“Deze benoeming is een belediging voor Amerikaanse vrouwen”, zegt June Zeitlin, de directeur van de Vrouwenorganisatie voor Milieu en Ontwikkeling in New York. “We zien maar weer eens hoe ver de president wil gaan om zijn conservatieve basis te plezieren”, oordeelt Nancy Keenan, de voorzitter van Naral.

De Afdeling voor Bevolkingszaken (DASPA) die Keroack moet gaan leiden, verleent meer dan vijf miljoen arme vrouwen preventieve gezondheidszorgen en hulp bij gezinsplanning. In 35 jaar tijd heeft het federale programma naar schatting 20 miljoen ongewenste zwangerschappen helpen voorkomen.

Keroack was tot voor kort medisch directeur van ‘A Women’s Concern’, een organisatie voor zwangerschapsbegeleiding in Boston. Die groep gaat er prat op dat ze “geen contraceptiemiddelen verdeelt of het gebruik ervan aanmoedigt.” A Women’s concern zegt ook dat condooms enkel in 85 procent van de gevallen beschermen tegen de overdracht van HIV. “Dat betekent dus dat je 15 procent kans hebt besmet te raken als je een condoom gebruikt,” verkondigt de organisatie.

De Amerikaanse vrouwengroepen die Keroack weg willen, argumenteren dat zijn standpunten lijnrecht ingaan tegen de doelstellingen van het federale gezinsplanningsprogramma, én wetenschappelijk onhoudbaar zijn. Keroack beweert onder meer dat abortus de kans op borstkanker verhoogt, een absoluut minderheidstandpunt in de wetenschappelijke wereld. Volgens zijn tegenstanders kan iemand die dergelijke ideeën vertolkt, niet aan het hoofd komen van een dienst die ook verantwoordelijk is voor borstkankerpreventie bij arme vrouwen.

De Amerikaanse regering blijft Keroack verdedigen. De benoeming moet niet worden goedgekeurd door de senaat, waardoor de nieuwe Democratische meerderheid in het Amerikaanse parlement niet veel kan ondernemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.