Conflict in Midden-Oosten bereikt nieuw hoogtepunt

Voor de zesde dag op rij heeft Israël doelwitten in de Gazastrook bestookt. De bombardementen zijn een vergelding op raketaanvallen van Palestijnse strijders op steden en dorpen in het zuiden van Israël. Sinds het begin van de aanvallen zijn zeker al 400 mensen omgekomen, 2000 Palestijnen raakten gewond.
Onder de Palestijnse slachtoffers van de Israëlische luchtaanvallen zijn ontelbare ongewapende burgers en politieagenten die niet deelnamen aan de vijandelijkheden. Daarbovenop komt nog de verscherping van de Israëlische blokkade van de Gazastrook sinds 5 november. Daardoor is de humanitaire situatie er erger dan ooit en had Gaza al zware beperkingen op de toevoer van voedsel en hulp.
Net als in 2006 steunt de regering-Bush de Israëlische aanval en eist ze dat Hamas stopt met het afvuren van raketten op Israël. “De Verenigde Staten begrijpen dat Israël actie moet ondernemen om zichzelf te beschermen”, zei Gordon Johndroe, woordvoerder van het Witte Huis.
Pottenkijkers worden niet geduld in de Gazastrook: buitenlandse media moeten het stellen met de verslagen van hulporganisaties en Palestijnse journalisten. Ook de arrestatie en uitzetting van de VN-mensenrechtendeskundige Richard Falk zette kwaad bloed. ‘De zet lijkt wel te passen in een strategie om berichtgeving over de realiteit van de bezetting in de regio, en met name in Gaza, zoveel mogelijk te beperken’, zegt Falk.

Obama


De intense Israëlische luchtaanvallen op Gaza bemoeilijken de ambitieuze plannen van de pas verkozen Amerikaanse president Barack Obama voor vrede in het Midden-Oosten. ‘Het is glashelder dat de bombardementen de kansen van een diplomatiek offensief sterk ondermijnen, omdat ze de positie van de gematigde president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever en zijn onderhandelingspogingen verzwakken’, zegt Steven Cook, Midden-Oosten analist bij de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.

Betogingen


Op de Westelijke Jordaanoever zijn spontane betogingen en rellen uitgebroken na de bombardementen. De Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever heeft opgeroepen tot een drie dagen durende staking in sympathie met de bevolking in Gaza.
De kans is reëel dat het conflict uitmondt in een derde Intifada. De eerste brak uit in december 1987 toen Palestijnse vluchtelingen slaags raakten met Israëlische soldaten na een controversieel verkeersongeluk waarbij Palestijnse slachtoffers vielen. Het geweld verspreidde zich snel over de hele Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en hield verschillende jaren aan.
Ook nu is de solidariteit onder de bevolking op de Westelijke Jordaanoever groot. Palestijnse demonstranten kwamen op straat en marcheerden naar Israëlische checkpoints en nederzettingen. Daarbij vielen heel wat gewonden door rubberkogels en traangas van de Israëlische strijdkrachten. In Ramallah vormde zich één van de grootste betogingen van de voorbije jaren.
Ook binnen Israël kwam er tegenstand voor de campagne van bombardementen. In Tel Aviv kwamen enkele honderden vredesactivisten op straat om te protesteren tegen de aanval door hun regering. Verschillende betogers werden gearresteerd. In Jeruzalem raakten groepjes jonge Palestijnen slaags met de politie.

Woede over Egypte


In de Arabische wereld heerst woede over de houding van Egypte in de Israëlische campagne in de Gazastrook. Volgens een parlementslid van de Moslimbroederschap in Egypte zou de Egyptische regering meegewerkt hebben aan de aanval op Gaza in een poging Hamas uit te schakelen.
Veel mensen denken dat Egypte betrokken is geweest bij de coördinatie van de luchtaanvallen op Gaza. Die indruk wordt versterkt door het feit dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzip Livni, 48 uur voor de aanvallen nog in Cairo was voor een gesprek met de Egyptische president Moebarak en minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul-Gheit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.