Conflicten beletten sterke economische groei in Midden-Oosten

De wereldeconomie zal dit jaar groeien met 3,7 procent, zo voorspellen de VN in hun jaarlijkse Global Economic Outlook. Dat is beter dan de 2,5 procent groei van vorig jaar. Maar volgend jaar zou de groei van de wereldeconomie opnieuw vertragen tot 3,4 procent. Volgens hoofdauteur Lawrence Klein ondermijnt de instabiliteit in het Midden-Oosten het investeringsklimaat en leidt die veel investeringen af naar de militaire sector, die niet veel productiviteit genereert”.

Het rapport is van de hand van LINK, een onderzoeksproject dat peilt naar de successen en mislukkingen van de wereldeconomie. Zo’n 100 economen uit 60 landen verzamelen elk jaar in New York om onder leiding van Nobelprijswinnaar Lawrence Klein hun inschatting te geven.

Volgens Klein is de toestand van de wereld turbulent op het politieke, militaire, diplomatieke en economische vlak. De dreiging van het terrorisme heeft een invloed op het consumptiegedrag en is niet gezond voor de wereldeconomie . De instabiliteit in het Midden-Oosten ondermijnt het investeringsklimaat en leidt veel investeringen af naar de militaire sector, die niet veel productiviteit genereert”. De Amerikaanse militaire uitgaven overschrijden dit jaar de kaap van 400 miljard dollar.

LINK voorspelt dat de Amerikaanse economie met 4,5 procent zal groeien en in 2005 vertraagt tot 3,5 procent. Europa zou dit jaar een lage economische groei van 2 procent kennen die in 2005 zou versnellen tot 2,5 procent.

Zuid- en Oost-Azië kijken aan tegen projecties van 5,5 procent dit jaar en 5,2 procent volgend jaar. Japan zou groeien met respectievelijk 3 en 2 procent. Voor China verwachten de LINK-economen dit jaar een groei van 8,5 procent, die in 2005 terugvalt tot 8,2. Ook India groeit gestaag door met 6,3 en 6,1 procent.

Latijns-Amerika en de Cariben zullen hun groei van 3,6 procent dit jaar bestendigen tot 4,1 procent in 2005. Afrika, dat volgens de VN moet groeien met 7 procent om de armoede terug te dringen, dikt haar economieën dit jaar aan met 6,3 procent in 2004 en 6,1 procent in 2005.

De economieën in het Midden-Oosten zullen een matige 3,5 procent neerzetten, en daarvan zijn de conflicten in Irak en in de Bezette Gebieden de voornaamste oorzaak.

De Irakese economie doet het veel minder goed dan verwacht; De olieproductie stijgt traag maar blijft onder het niveau van voor de invasie. De heropbouw zal ook economisch langer duren en meer middelen vergen dan verwacht.

Ook het conflict tussen Israël en Palestina zet volgens LINK een domper op de economische ontwikkeling, omdat de inkomsten uit zowel de handel als het toerisme blijven dalen. Het enige positieve nieuws voor de olie-exporterende landen in de regio is de hogere petroleumprijs, die dit jaar boven de dertig dollar uitkomt (vijf dollar meer dan het gemiddelde van 2003). Maar zelfs dat voordeel wordt teniet gedaan door de ontwaarding van de dollar, de munt waarin de internationale olieprijzen worden vastgesteld. (MM/AD)

***** +Project Link (http://www.un.org/esa/analysis/link/)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.