Conflicten, honger en ziekten door gebrek aan water

Terwijl grote delen van Europa onverantwoord veel water uit de kraan laat stromen, hebben 1,1 miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater. In regio’s waar er een gebrek aan drinkwater is, laaien bovendien steeds vaker conflicten op. Op het Wereldwaterforum bogen 20.000 deelnemers zich over de toekomst van de waterproblematiek.
  •  B. Yu wellington/UNEP De bevolkinsexplosie die de komende decennia verwacht wordt, zal volgens Chartres leiden tot meer armoede als er niets ondernomen wordt. B. Yu wellington/UNEP
Jaarlijks sterven in ontwikkelingslanden 1,6 miljoen mensen door onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne. Nog volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn watergerelateerde ziektes de meest voorkomende oorzaken van ziekte en dood onder de armen.
Volgens Colin Chartres, directeur-generaal van Internationaal Instituut voor Waterbeheer (IWMI), ligt watertekort bovendien aan de basis van de huidige voedselcrisis. Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar een duurzaam waterbeheer, omdat de bevolkinsexplosie die de komende decenia verwacht wordt, volgens Chartres ongetwijfeld zal leiden tot meer armoede als er niets ondernomen wordt.

Droogtes


Europa verbruikt jaarlijks zo’n 285 km3 water, of 5300 m3 per Europeaan, genoeg om twee Olympische zwembaden te vullen. In de zomermaanden dreigen daardoor de ernst en frequentie van de droogtes toe te nemen. Volgens het Europees Milieuagentschap (EMA) verbruikt Europa onverantwoord veel water.
‘Overexploitatie is niet duurzaam. Het heeft een zware impact op de kwaliteit en kwantiteit van het resterende water en van de ecosystemen die ervan afhangen. We moeten de vraag verminderen, het gebruik van oppervlakte- en bodemwater tot een minimum beperken en de efficiëntie van het gebruik verhogen’, zegt EMA-directeur prof. Jacqueline McGlade.

Schaarste bron van conflicten


Water is in het Midden-Oosten een ‘strategische’ grondstof waarrond spanningen hoog kunnen oplopen. In deze regio is water een belangrijk politiek dossier: verschillende recente vredesakkoorden hadden ook stipuleringen omtrent water.
Vooraanstaanden, zoals voormalig VN-secretaris generaal Boutros Boutros Ghali en koning Hoessein van Jordanië, gaven reeds aan dat de waterschaarste in het Midden-Oosten toekomstige conflicten zal voeden. Ook Afrika heeft met waterschaarste te kampen. Tegen 2025 wordt verwacht dat maar liefst veertig landen in deze regio’s waterstress zullen ervaren.

Vervuiling


De veiligheid van drinkwater is een groot probleem in China. De overheid plant daarom een enorm project dat over een periode van twaalf jaar de verslechtering van de waterkwaliteit in China een halt moet toeroepen. Veel meer Chinezen moeten toegang krijgen tot veilig drinkwater terwijl ook het milieu ervan kan profiteren.
Ook Nicaragua pakt de vervuiling aan: ruim tachtig jaar lang stroomde al het afvalwater van Managua onbehandeld naar het grote meer bij de hoofdstad, maar er is hoop dat de waterplas de komende jaren steeds minder zal gaan stinken. Een waterzuiveringsinstallatie behandelt nu het rioolwater van 60 chemiebedrijven en zowat een tiende van de 1,2 miljoen inwoners en in de hoofdstad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.