Congo discussieert over rol mijnbouwbedrijven

Vrijdag en zaterdag vergaderden vertegenwoordigers uit de mijnsector in Katanga met de betrokken ministers over de sociale rol van de mijnbouwbedrijven.
Moïse Katumbi, de gouverneur van Katanga, opende de tweede editie van de provinciale dagen van de mijnbouw in Katanga, waarop de provinciale minister van Mijnen, Mumba Gama, met mensen uit de sector in discussie ging.
De overheid wil dat de mijnbouwbedrijven concrete projecten voor de samenleving opzetten. Maar die bedrijven vragen zich dan weer af wat er met het geld dat zij aan de staat geven, gebeurt. Mumba Gama zei dat de bedrijven momenteel zeer weinig doen voor de ontwikkeling van het gebied.
  • De samenkomst sloot af met volgende aanbevelingen voor de bedrijven: Katangezen moeten ingeschakeld worden in ontwikkelingsprojecten zoals het aanleggen van infrastructuur en
  • De mijnbouwbedrijven moeten de mensenrechten en milieuwetgeving respecteren. De overheid moet de mijnbouwbedrijven controleren met het oog op duurzame ontwikkeling en een betere sociale ontwikkeling.

De werkgeversorganisatie FEC (la Fédération des Entreprises du Congo) zei dat de bedrijven vooral meer informatie wilden geven over hun activiteiten en hun imago verbeteren.
Katanga is een rijke provincie op vlak van bodemrijkdommen. Je vindt er kobalt, koper, tin, uranium en diamant. Inwoners profiteren echter niet van deze rijkdommen. Volgens de nieuwssite Congoforum.be leiden de meeste Katangezen een armzalig bestaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.