In Congo sterft 1 op 13 moeders

In de Democratische Republiek Congo overlijden 1 op 13 vrouwen ten gevolge van de zwangerschap. In België is dat 1 op 7800. De ngo Memisa werkt samen met 65 kraamafdelingen in België om de moedersterfte in Congo te bestrijden.
  • Memisa De redenen voor het extreem hoge sterftecijfer in Congo zijn talrijk. Memisa
De Belgische kraamafdelingen zullen van 20 november tot eind december fondsenwervende activiteiten organiseren en met het ingezamelde geld zal Memisa bijvoorbeeld bevallingstafels, medische kits voor keizersnedes en algemene uitrusting voor de materniteiten kunnen aankopen.
Daarnaast verspreiden de Belgische kraamafdelingen ook folders om de hoge moedersterfte in Congo onder de aandacht te brengen.

Ziekenhuizen 100 kilometer ver


De redenen voor het extreem hoge sterftecijfer in Congo zijn talrijk. Heel vaak vinden bevallingen zonder professionele hulp plaats. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt vaak honderd kilometer verderop, vervoermiddelen zijn er quasi onbestaand en de wegen zijn er in erbarmelijke staat.
De kwaliteit van de zorgen is vaak ondermaats en de financiële drempel te hoog. Ook het lage scholingsniveau van de bevolking is een beslissende factor. Bovendien ligt het aantal zwangerschappen per vrouw op bijna 7 wat het risico per moeder aanzienlijk doet toenemen.
De vijfde millenniumdoelstelling beoogt het verbeteren van de gezondheid van de moeders en het terugdringen van de moedersterfte met driekwart tegen 2015 in vergelijking met de cijfers van 1990. Dit is vandaag de millenniumdoelstelling waarbij de minste vooruitgang is geboekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.