Congolese rappers met een boodschap (2)

‘Iedereen beschouwt de kolonisering als een beschavingswerk, maar over de wreedheden wordt amper gesproken.’ De Brussels-Congolese rapper Jack legt de vinger op de wonde: de Belgische jeugd beschikt amper over enige kennis van de Congolese geschiedenis.
  • Jens Vancaeneghem Jack Jens Vancaeneghem
‘Het is hoog tijd dat er een brug gebouwd wordt zodat de jeugd zich interesseert in wat er allemaal gebeurd is in Congo. De geschiedenis van Congo moet in het lessenpakket opgenomen worden.’
Jack zag nooit het geboorteland van zijn ouders.  Hij is geboren en getogen in Brussel en woont momenteel in Schaarbeek.
Lezarts Urbains, centrum voor grootstedelijke kunst, verzamelde op 15 januari artiesten uit de Brusselse-Congolese gemeenschap voor een muzikale avond bol van de Congolese ‘vibes’. Naast een puur artistieke kant, had Congo Vibes ook een politiek tintje. Niet toevallig vieren de Democratische Republiek Congo (DRC) en Congo-Brazzaville vijftig jaar onafhankelijkheid in 2010.
‘Rap is tekst’, verduidelijkt Rosa Gasquet, promotor van Lezart Urbains, ‘hiermee slaan artiesten een brug tussen heden en verleden.’ MO* ging een kijkje nemen op de soundcheck van Congo Vibes en interviewde enkele artiesten. Vandaag: Jack.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.