Congolese rappers met een boodschap (3)

Volgens Ghandi is het hoog tijd dat de internationale gemeenschap een balans opmaakt van Congo, opdat het land vooruitgang maakt: ‘Wat is er gebeurd, wat is er niet gebeurd en welke fouten zijn er gemaakt?
  • Jens Vancaeneghem Jens Vancaeneghem
In zijn muziek slaat Ghandi een brug tussen zijn Congolese en Belgische achtergrond. Zijn Franse teksten vult hij aan met Lingala, de meest gesproken Bantoe-taal in Centraal-Afrika. Thematisch schuwt hij geen pijnlijke onderwerpen, zoals de emigratie van Congolezen naar het buitenland, die hij zelf de ‘Congolese diaspora’ noemt.
Lezarts Urbains, centrum voor grootstedelijke kunst, verzamelde op 15 januari artiesten uit de Brusselse-Congolese gemeenschap voor een muzikale avond bol van de Congolese ‘vibes’. Naast een puur artistieke kant, had Congo Vibes ook een politiek tintje. Niet toevallig vieren de Democratische Republiek Congo (DRC) en Congo-Brazzaville vijftig jaar onafhankelijkheid in 2010.
‘Rap is tekst’, verduidelijkt Rosa Gasquet, promotor van Lezart Urbains, ‘hiermee slaan artiesten een brug tussen heden en verleden.’ MO* ging een kijkje nemen op de soundcheck van Congo Vibes en interviewde enkele artiesten. Vandaag: Ghandi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.