Congolese staatsveiligheid en politie onder vuur

Tijdens en na de verkiezingsstrijd in de Democratische Republiek Congo hebben de nationale veiligheidsdiensten politieke tegenstanders gefolterd en vermoord. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.
Het rapport, DRC: Torture and killings by state security agents still endemic, onthult dat politieagenten en staatsveiligheidsdiensten een actieve rol gespeeld hebben in politiek gemotiveerde geweld.
Echte en vermeende tegenstanders van de huidige president Joseph Kabila worden systematisch opgesloten, bedreigd, gefolterd en vermoord. Dit zijn vaak mensen afkomstig uit de Evenaarprovincie, de thuisbasis van Jean-Pierre Bemba, politiek tegenstander van Kabila.
In maart 2007 leidde de gespannen politieke situatie tot gevechten tussen het leger en de aanhangers van Bemba. De mensenrechten werden ernstig geschonden door beide partijen en er vielen 600 doden, waaronder veel burgers.

Executies


Amnesty International heeft nieuwe informatie die erop wijst dat soldaten van de Republikeinse Garde eind maart minstens 27 gedetineerden terecht stelden. Wie die mensen juist waren is nog niet duidelijk. De meerderheid van de geëxecuteerden zou vastgehouden zijn op Camp Tshatshi, het belangrijkste kamp van de Republikeinse Garde.
De regering heeft niemand ter verantwoording geroepen en de politieke situatie in het land is nog steeds erg geladen. In het oosten van de DRC, waar het conflict nooit volledig opgelost is, zijn schendingen van de mensenrechten nog altijd dagelijkse realiteit. Zowel staatstroepen als Congolese en buitenlandse politieke groeperingen blijven ernstige inbreuken maken op de mensenrechten. Het betreft onder andere de rebellerende generaal Laurent Nkunda.
Amnesty International vindt dat de Congolese regering de inbreuken moet onderzoeken, schuldigen vervolgen en de aansprakelijkheid van misdadigers verzekeren. Gevangenissen moeten neutrale leiding krijgen en hun deuren openen voor internationale mensenrechtenexperts.

Hervormingen


Ook een snelle hervorming van leger, politie en staatsveiligheidsdiensten is cruciaal. De DRC moet neutrale, eenvormige staatsdiensten vormen, die handelen naar de mensenrechten.
Ze worden hierin sinds 2004 bijgestaan door Security Sector Reform (SSR), een nationaal programma om de voormalige regering en gewapende groeperingen samen te brengen in verenigde staatsdiensten, onder een verantwoordelijke regering. RRS heeft al vooruitgang geboekt, maar dit gaat nog te langzaam, zegt Amnesty International. Dit voorkomt vooruitgang in de DRC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.