Congolese verkiezingen gemiste kans in strijd tegen seksueel geweld

Margot Wallström, die voor de Verenigde Naties campagne moet voeren tegen seksueel geweld als oorlogswapen, is teleurgesteld over de voorbije verkiezingscampagne in de Democratische Republiek Congo. Terwijl seksueel geweld zo’n belangrijk thema is in de maatschappij, bleef het afwezig in de politieke debatten.

Wallström is over het algemeen niet negatief over de houding van de Congolese beleidsverantwoordelijken die, zegt ze, beseffen hoe groot het probleem van seksueel geweld is en er ook iets tegen willen doen. Maar tegelijk stelt ze vast dat mensen als Bosco Ntaganda -gezocht door het Internationaal Strafhof- generaal kan blijven in het Congolese leger en dat Ntabo Ntaberi Sheka -die verantwoordelijk geacht wordt voor massaverkrachtingen- zich vrolijk kandidaat kon stellen bij deze verkiezingen en dus openbare toespraken kon houden.

‘Congo kan meer doen om zijn bevolking te beschermen’, zegt Wallström. ‘En ook de bedrijven die actief zijn in de DRC moeten hun verantwoordelijkheid nemen.’ In dat verband begrijpt Wallström niet waarom de Europese Unie het Amerikaanse voorbeeld niet volgt en de transparantie van de contracten in Congo nog steeds niet wettelijk verplicht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.