Connecticut wil doodstraf afschaffen

De Amerikaanse staat Connecticut lijkt andere Amerikaanse staten te volgen op weg naar de afschaffing van de doodstraf. Met 27 tegen 17 stemmen nam de Commissie Justitie van de deelstaat een voorstel voor afschaffing aan. De wet gaat in de komende weken naar de senaat van Connecticut.

Senatoren voorspellen dat de wet nipt wordt aangenomen. De volgende stap is dan het plaatselijke Huis van Afgevaardigden en ondertekening door gouverneur Dan Malloy.

Als de wet wordt aangenomen, is dat niet met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat de doodstraf van kracht blijft voor de tien mensen die momenteel op death row zitten in Connecticut. Sinds 1973 werd er in de staat één man geëxecuteerd.

Debat

Over de doodstraf wordt sinds kort veel gedebatteerd in de VS, vooral naar aanleiding van de controversiële zaak van Troy Davis, die sinds 1991 op death row zit in Georgia, en het tekort aan de injectievloeistof die normaal wordt gebruikt bij executies. Staten grijpen daarom naar dubieuze middelen.
 
De doodstraf werd in 1977 heringevoerd in de VS, na een moratorium van tien jaar. Sindsdien hebben zestien staten de doodstraf afgeschaft, met Illinois als meest recente in de rij. In die staat werd in maart de doodstraf afgeschaft.

Armen en minderheden

Zowel voor- als tegenstanders van de doodstraf erkennen dat het huidige systeem niet goed functioneert. Senator Eric Coleman uit Connecticut, de Democratische voorzitter van de Commissie Justitie in Connecticut, zegt dat hij tegen de doodstraf is op morele en praktische gronden.

“Ik ben bang dat we op een dag iemand ten onrechte vervolgen, veroordelen en uiteindelijk ter dood brengen”, zegt hij. “Vanuit moreel oogpunt vind ik het doden van iemand in naam van de staat of op een andere manier, fout.”

Ook vindt hij dat er financiële redenen zijn om de doodstraf af te schaffen. Het geld dat besteed wordt aan lange processen, zou volgens hem beter uitgegeven kunnen worden aan onderwijs of andere sociale doelen.

Anderen wijzen op andere problemen. “De doodstraf wordt uitgesproken over armen en minderheden, mensen die niet goed verdedigd worden tijdens de rechtszaak”, zegt Richer Dieter, directeur van het Death Penalty Information Center.

“Van de mensen op death row kan 95 procent geen eigen advocaat betalen. Het zijn meestal de armen die ter dood veroordeeld worden. Het is een verrot systeem.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.