Consumentenfederatie lanceert campagne voor etikettering ggo’s

Consumenten hebben het recht te weten of hun voedsel genetisch gewijzigde ingrediënten bevat, vindt Consumers International. De consumentenfederatie vertegenwoordigt 250 organisaties in 115 landen. Ze heeft gisteren (dinsdag) een nieuwe campagne voor etikettering van dergelijk voedsel gelanceerd.

In de Europese Unie is de etikettering sinds oktober 2003 verplicht, maar in tweederde van alle landen in de wereld staat op producten niet aangegeven of ze genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) bevatten. Onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië, de grootste producenten van ggo-voedsel, is het niet verplicht dat op producten te vermelden. In die landen bestaan alleen vrijwillige richtlijnen. Een bedrijf mag zelf weten of de informatie vermeld wordt op het etiket.

Lilia Lizama, een 60-jarige huisvrouw uit Chileense hoofdstad Santiago, hoorde een paar maanden geleden voor het eerst van het bestaan van genetisch gewijzigd voedsel. Ik was geschokt, want ik wist niet dat ik geen natuurlijk voedsel kocht, zegt ze. Lizama zegt nu bang te zijn dat ze kanker krijgt. Geen enkele wetenschappelijke studie geeft echter reden voor die angst.

De Chileense overheid vindt etikettering niet noodzakelijk. De consument wordt er nauwelijks geïnformeerd over ggo’s. Maar de consument heeft het recht geïnformeerd te worden, zodat hij een keuze kan maken, zegt José Vargas van Consumers International in Latijns-Amerika en het Caribische gebied.

Vorige week publiceerde het Chileense marktonderzoekbureau Ipsos een onderzoek dat in november onder 500 Chilenen werd gehouden. Daaruit bleek dat 53,3 procent van de ondervraagden wist wat ggo’s waren of er wel eens van gehoord had. Van die groep wilde 58,5 procent liever geen producten eten die ggo’s bevatten en 95,9 procent vond dat op het etiket vermeld moest worden dat producten ggo’s bevatten. Uit onderzoek in de Verenigde Staten en Canada blijkt dat 80 tot 90 procent van de consumenten dat wil.

Bij genetische modificatie worden erfelijke eigenschappen van organismen en micro-organismen en planten en dieren veranderd door een gen te wijzigen of een gen van een andere soort in te brengen. Veel wetenschappers ontkennen dat ggo’s eten schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar het blijft een controversieel onderwerp.

Vorig jaar zaaiden ongeveer 8,25 miljoen boeren in zeventien landen genetisch gewijzigde gewassen. Dat zegt de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, een organisatie die gefinancierd wordt door de bio-industrie. Amerika, Canada, Argentinië, Brazilië en China produceren 96,5 procent van alle genetisch gewijzigde gewassen. Het gaat dan vooral om soja, maïs, katoen en koolzaad.

Consumers International pleit voor verplichte etikettering van alle voedsel met ggo’s. Daarnaast wil de federatie het onderscheid tussen de producten nog versterken door op alle resterende producten duidelijk aan te geven dat ze vrij van ggo’s zijn. Ook vlees- en melkproducten van dieren die voer krijgen dat ggo’s bevat, moeten volgens de organisatie geëtiketteerd worden. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.