Corrupte ex-Filipijnse president Estrada veroordeeld

De Filipijnse ex-president Joseph Estrada werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor economische plundering. Daarnaast moet hij al het door hem verduisterde geld, bijna 90 miljoen dollar, terugstorten aan de staat. Estrada zelf schreeuwt zijn onschuld uit en noemt zich het slachtoffer van een politieke afrekening.
Zes jaar heeft de voormalige Filipijnse president op de uitspraak van de rechter moeten wachten. Voor het proces tegen Estrada werd zelfs een speciale rechtbank -de  Sandiganbayan- in het leven geroepen die zich alleen bezig houdt met corruptie. “Het is niet meer dan een ‘kangoeroe-rechtbank’ en een zoveelste bewijs dat dit slechts een schijnproces was”, aldus Estrada. De vroegere leider zag in zijn veroordeling een samenzwering van de zetelende president Gloria Macapagal Arroyo, het leger en enkele Rooms-katholieke kerkleiders. In afwachting van zijn opsluiting heeft de rechter Estrada alvast huisarrest opgelegd.

Plunderaar Estrada


Plundering van de Filipijnse staatskas en corruptie waren de belangrijkste beschuldigingen van de openbare aanklager aan het adres van Joseph Estrada. Uit getuigenissen bleek bijvoorbeeld dat de ex-president tabaksaccijnzen in eigen zak gestoken had of dat hij illegaal gokgeld en steekpenningen had ontvangen. Al dat geld verdween op verschillende zwarte bankrekeningen, waarvoor Estrada telkens een andere valse naam gebruikte.

Voor het volk?


De 70-jarige Joseph Estrada werd in 1998 verkozen tot Filipijns president. Zijn populistisch gedachtengoed vond vrijwel meteen ingang bij de armste bevolkingsklasse, die hem als de grote messias omarmden.  Estrada werd beschouwd als de man van het volk, een tegengewicht voor de rijke Filipijnse elite die tot dan toe het politieke leven beheerste. Zijn masker viel af toen bleek dat hij er zelf een decadente levensstijl op nahield. Zo nam hij uiterst belangrijke politieke beslissingen tijdens zijn vele nachtelijke feestjes, al dan niet in het bijzijn van verschillende minnaressen, bij wie hij ook nog een aantal buitenechtelijke kinderen had. Estrada werd in 2001 opgevolgd door vice-president Arroyo, toen hij na een weliswaar mislukte impeachment-procedure zelf afstand deed van het presidentschap.

Pro-Estrada


Voor het proces voor de Sandiganbayan-rechtbank waren de ordetroepen op het ergste voorbereid. Bij vorige protesten van Estrada-aanhangers vielen immers vier doden en honderden gewonden. “Wat de beslissing ook moge zijn, ik voel mij gesterkt door de steun van het volk”, deelde Estrada nog mee in een opgenomen boodschap voor het proces. Vanmorgen bleef het protest nog beperkt tot enkele honderden vreedzame betogers voor het gerechtsgebouw, maar waarnemers zien dat slechts als stilte voor de storm. “Van zodra er op de nationale televisie beelden worden getoond van de gehandboeide Estrada in oranje gevangenisplunje tijdens zijn overbrenging naar de gevangenis, zullen de emoties hoog oplaaien”, zegt Earl Parreno, politiek analist op de Filipijnen.

Arroyo lacht


De huidige Filipijnse president Gloria Arroyo zal ongetwijfeld erg opgetogen zijn met de veroordeling van haar belangrijkste politieke rivaal. Bij een vrijspraak van Estrada zou haar presidentschap immers elke legitimiteit verliezen. Toch is de kans reëel dat Arroyo hetzelfde lot te wachten staat als haar voorganger en dat ze zich zal moeten verantwoorden voor vermeende corruptiepraktijken onder haar bewind.  -

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.