Corruptie is de baas in Zuid-Afrikaans asielbeleid

De Zuid-Afrikaanse politie intimideert vluchtelingen en perst hen geld af. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, gezegd. Ze noemde de praktijken van de politie schandelijk en onaanvaardbaar.

De minister deed haar uitspraken deze week tijdens een ontmoeting met vluchtelingenvertegenwoordigers in Johannesburg. Onlangs was in een reportage op een lokale tv-zender te zien hoe politiemensen smeergeld aannamen.

Sinds het einde van het apartheidsregime in 1994 is Zuid-Afrika een trekpleister voor vluchtelingen uit zowel Oost-Europese staten als uit Rwanda, Burundi, Congo, Zimbabwe, Somalië, Sudan, Ethiopië, Liberia, Sierra Leone en Uganda. De grootste groep migranten – geschat op 2,5 miljoen mensen - komt uit Zimbabwe. De noorderbuur van Zuid-Afrika worstelt al jaren met grote werkloosheid, stijgende inflatie en politiek geweld.

De voorbije tien jaar vroegen zo’n 186.000 vluchtelingen asiel aan in Zuid-Afrika. Slechts 29.000 werden erkend als vluchteling. In juli gaf Mapisa-Nqakula toe dat er een enorme achterstand is in het verwerken van de aanvragen. Meer dan 100.000 dossiers wachten op behandeling.

Van die situatie maakt de politie nu misbruik. Tapera Kapuya van de ngo Crisis in Zimbabwe Coalition: Mensen zijn zo wanhopig dat ze alles doen om niet naar Zimbabwe te hoeven terugkeren. De politie stelt hen voor de keuze: smeergeld betalen of uitgezet worden. Er zijn gevallen bekend waarbij de politie grote groepen vluchtelingen bijeendreef en arresteerde. Wie geen geld had, werd vervolgens het land uitgezet.

Groepen die zich inzetten voor vluchtelingen hopen dat de uitspraken van de minister ook een vervolg krijgen. We moeten afwachten of de minister daadwerkelijk iets zal ondernemen om de wanpraktijken van de politie te stoppen, zegt Jean-Marie Juamoto van de Vereniging van Congolese Vluchtelingen.

Daniel Molokela van de Zimbabwe Combined Civil Society Organisation in Johannesburg: We zijn blij met de uitspraken van de minister. De volgende stap is om samen na te denken over een oplossing. Er moet een commissie komen die het gedrag van de politie onderzoekt. Daarnaast moeten we ook een permanente commissie oprichten die de regering kan adviseren over de vluchtelingenproblematiek.”

De organisaties wijten het misbruik en de uitbuiting aan de angst die leeft dat de nieuwkomers banen afpakken van Zuid-Afrikanen en aan negatieve berichtgeving over migranten in de media.(WD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.