Corruptie kost Afrika miljarden

746 miljard euro: zoveel smeergeld wordt er elk jaar ongeveer betaald in de wereld, schat De Wereldbank. Zelfs in Afrika, het armste continent, rolt opvallend veel geld onder de tafel, zegt de Britse Africa All Party Parliamentary Group (AAPPG).
De AAPPG voerde een onderzoek uit op vraag van de Britse overheid. Het Verenigd Koninkrijk wil nagaan hoe westerse regimes Afrika kunnen helpen bij de strijd tegen corruptie.

Het Afrikaanse continent heeft een barslechte reputatie. Twee voormalige Afrikaanse presidenten, Moboetoe Sese Seko van het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo) en Sani Abacha, president van Nigeria, drukten volgens schattingen elk 3,8 miljard euro achterover. Van de twintig meest corrupte landen ter wereld bevinden zich er volgens de Transparency International Corruption Perception Index tien in Afrika. De schuld ligt niet alleen bij Afrikaanse leiders. Het zijn vooral westerse bedrijven die proberen overheden om te kopen om contracten binnen te rijven.

“Het hele continent lijdt onder die slechte reputatie, waardoor het vertrouwen in zakendoen en investeringen achteruit gaat”, zegt de Africa All Party Parliamentary Group (AAPPG) in de Rwandese krant “The New Times”.

De cijfers van de onderzoekers zijn indrukwekkend. “In Nigeria zou er volgens de Nationale Economische en Financiële Criminaliteitscommissie tussen 1960 en 1999 327,9 miljard euro ontvreemd zijn door de voormalige leiders van het land. Dat bedrag komt in de buurt van alle internationale hulp die aan het hele Afrikaanse continent besteed werd in vier decennia”, zo klinkt het in het rapport van AAPPG.

Nog volgens het rapport belandt het merendeel van het smeergeld op bankrekeningen buiten het Afrikaanse continent. De Afrikaanse Unie schat dat elk jaar 113 miljard euro het continent verlaat. Door de corruptie dalen de belastingsinkomsten en kunnen overheden minder geld besteden aan openbare projecten. Bovendien verhindert corruptie investeringen en ontwikkeling. Corruptie kost Kenia volgens de Corruption Perceptions Index (CPI) elk jaar 763,8 miljoen euro, terwijl meer dan de helft van de Kenianen het met minder dan twee dollar per dag moeten stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.