Corruptie neemt af

De Kenianen hebben in 2003 duidelijk minder smeergeld betaald dan in 2002 en werden ook niet meer zo vaak geconfronteerd met omkoperij. Dat blijkt uit de derde ‘Keniaanse Omkoperij-index’ die dinsdag gepubliceerd werd door de Keniaanse afdeling van Transparency International. Vervelend is dat agenten of andere ambtenaren die wel nog steekpenningen eisen, nu meer vragen, een soort van risicopremie.



In 2002 kwam bij 65 procent van de contacten van Kenianen met overheidsdiensten of ondernemingen een of andere vorm van omkoperij kijken; vorig jaar was dat nog in 40 procent van de ontmoetingen het geval. De gemiddelde volwassen Keniaan gaf in 2003 per maand ongeveer 13 euro uit aan smeergeld, 28 euro minder dan in 2002. 13 euro blijft wel veel geld voor een land waar het gemiddeld inkomen per inwoner (kinderen meegerekend) in 2001 amper 280 euro per jaar bedroeg. Het is wel zo dat rijkere mensen die zich meer verplaatsen en meer gedaan moeten krijgen van overheidsdiensten, ook meer smeergeld moeten ophoesten.

De meeste steekpenningen worden betaald aan de Keniaanse politie; dat was ook in 2002 al het geval. Ook soldaten halen veel geld op. Maar Kenianen moet ook nog vaak steekpenningen betalen als ze officiële documenten nodig hebben, om goed geholpen te worden in het ziekenhuis of om een baan te krijgen.

De omkoperij in Kenia neemt af, maar het gaat wel om steeds hogere bedragen. In 2002 vroegen agenten en ambtenaren gemiddeld 24,5 euro, vorig jaar steeg dat bedrag tot 42 euro. Volgens Transparency International-Kenia wordt dat ingegeven door de grotere angst om gepakt te worden. De regering van president Mwai Kibaki die in december 2002 aan de macht kwam, heeft zich voorgenomen de corruptie in het land uit te roeien. In oktober vorig jaar werden bijvoorbeeld 23 rechters geschorst op beschuldiging van corruptie.

De Kenianen zouden zich ook beter bewust zijn geworden van het probleem dat omkoperij stelt. Toch denkt volgens het onderzoek nog altijd drie kwart van de mensen er niet aan klacht in te dienen als ze getuige worden van omkoperij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.