Creationisme steeds populairder in Turkije

Creationisme kent wereldwijd een opmars. Ook in het AKP-geregeerde Turkije winnen de islamcreationisten veld.
Volgens Amerikaanse wetenschappers zijn er onder moslims nogal wat aanhangers van het creationisme. De wetenschappers maken zich zorgen over de invloed van Harun Yahya, de groep achter en schuilnaam voor Adnan Oktar, een creationist en leider van de Turkse Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek (BAV).
Oktar is een fervent tegenstander van Darwin en noemt de evolutieleer ‘een list van Satan’. Over heel de wereld verspreidde Harun Yahya boeken en essays met een islamitisch-creationistische prediking, zowel in het Turks als in meer dan vijftig vertalingen. Vorig jaar kregen nogal wat Europese redacties en scholen Yahya’s The Atlas of Creation in de bus, een bundeling van zes kilo rijkelijk geïllustreerde bladzijden waarop de evolutieleer weerlegd wordt.
Ook in de Verenigde Staten, “thuishaven” van de aanhangers van intelligent design, liet Oktar zich opmerken. Na een klacht van Oktar over laster tegen twee open nieuwswebsites liet de rechtbank de sites sluiten. Adnan Oktar zelf werd in het verleden verschillende keren gearresteerd. Nadat de Turkse autoriteiten hem in 1986 geestesziek lieten verklaren, belandde hij anderhalf jaar in een psychiatrische instelling. Vorig jaar opende Turkije een nieuw proces tegen Oktar en zijn stichting BAV. Die wijst met een beschuldigende vinger naar de vrijmetselaars, die achter de beschuldigingen zouden zitten.
Volgens VRT-journalist Lukas De Vos telt Turkije vandaag 180 loges met 12.000 leden, vooral in Ankara, Istanboel en Izmir. ‘De creationisten zijn orthodoxe islamieten’, zegt De Vos. ‘Ze zijn niet alleen tegen de communisten en anti-joods, hun gezworen vijand is de vrijmetselarij. Maar of die laatste zich hiermee bezighoudt, betwijfel ik. Het loont niet de moeite.’
Toch is Oktars invloed in Turkije niet te onderschatten. Volgens een opiniepeiling uit 2005 stelde de helft van de Turkse wetenschapsonderwijzers de evolutieleer in vraag of verwierp ze. De aanhang van islamitische creationisten groeit, zegt ook de Amerikaans-Turkse fysicus Taner Edis, die de relatie tussen wetenschap en islam onderzoekt.
In Turkije lopen de academische spanningen tussen wetenschappers en creationisten op. Vorig jaar daagden 700 academici de Turkse minister van Onderwijs, Huseyin Celik, voor de rechtbank met de eis creationisme uit de wetenschappelijke schoolboeken te schrappen. Celik, een openlijke aanhanger van het creationisme, is alvast niet onder de indruk, en liet weten dat hij zal vechten voor het behoud ervan in schoolboeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.