Cricketidool is "Obama van Pakistan"

Voormalig cricketidool Imran Khan wordt vergeleken met Obama omdat hij verandering predikt en via nieuwe media veel steun weet te ronselen onder de Pakistaanse jeugd. Sinds Khan eind oktober honderdduizend mensen op de been wist te brengen in Lahore, is hij in het Pakistaanse politieke landschap een speler om rekening mee te houden.

  • Heinrich-Böll-Siftung Imran Khan Heinrich-Böll-Siftung

“Opwindend”, zo beschrijft de 28-jarige Atif Rafiq de bijeenkomst in Lahore, de hoofdstad van Punjab. “De toehoorders hingen aan zijn lippen toen hij het had over zijn partijprogramma en de strijd tegen corruptie.” Rafiq had speciaal gespaard om vanuit Karachi naar Lahore te vliegen, maar hij vond het de investering meer dan waard. “Hij geeft hoop en verandering een hele nieuwe betekenis. De toehoorders waren opgeleid en goedgemanierd.”

Ook Fouzia Nasir Ahmed, een journalist uit Karachi, volgde de drie uur lange reeks van toespraken en optredens. “Dit is voor hem het juiste moment om toe te slaan, nu het ijzer heet is”, zegt hij. Khan speelt volgens Ahmed in op de ontevredenheid van de bevolking ten opzichte van de twee grootste ziektes in Pakistan: corruptie en wanbestuur.

Khan is 58 en startte vijftien jaar geleden de partij Pakistan Therik-e-Insaf (PTI of Pakistaanse Beweging voor Rechtvaardigheid). Hij richt zich expliciet op de stedelijke jeugd en vrouwen – twee groepen die tot nog toe genegeerd werden in het politieke proces. Van de 180 miljoen Pakistanen is twee derde jonger dan dertig.

Veel waarnemers zijn ervan overtuigd dat Khan hoe dan ook een belangrijke speler wordt bij de volgende verkiezingen in Pakistan, in 2013. “Hij wordt waarschijnlijk een van de grote politieke spelers”, zegt A.H. Nayyar, hoogleraar aan de Universiteit van Lahore en politiek commentator. “Maar de partij zit ook met een dilemma: je kunt enkel verandering bereiken als je in de regering zit, en als je in de regering zit, moet je compromissen sluiten met de bestaande politieke elementen.”

Kritiek

Niet iedereen is overtuigd door Khans retoriek. Farah Zia van het weekblad ‘The News on Sunday’, wijst er bijvoorbeeld op dat op de bijeenkomst enkel bemiddelde toehoorders waren. Bovendien, zegt ze, blijft hij erg oppervlakkig.

“Khan zegt dat hij de corruptie en de elektriciteitspannes wil aanpakken, dat hij het geld van politici uit het buitenland wil terughalen en dat hij onderwijs en gezondheidszorg naar de meest afgelegen dorpen wil brengen”, zegt ze. “Dat is allemaal heel lovenswaardig, maar hoe wil hij dat aanpakken? Ik vind zijn standpunten vaak erg simplistisch om de jeugd te bekoren.”

Ook Nayyar wijst erop dat Khan erg oppervlakkig blijft, bijvoorbeeld in zijn argumenten voor meer rechten voor de vrouw. “Die standpunten bevatten de meest vage verklaringen”, zegt Nayyar. “Het is algemeen geweten dat Khan behoorlijk conservatief is op dat vlak.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.