"Crisis in Blauwe Nijl wordt vergeten"

Terwijl acteur George Clooney het door oorlog verscheurde Zuid-Kordofan bezocht en daarmee de krantenkoppen haalde, hebben hulporganisaties moeite een antwoord te vinden op het conflict in de Soedanese staat Blauwe Nijl. Uit die staat vluchtten al vier keer meer mensen de grens over naar Zuid-Soedan.

  • Jared Ferrie/IPS Tientallen vrouwen en kinderen graven in en rond een uitgedroogde waterbron in het vluchtelingenkamp van Jamam op zoek naar drinkbaar water. Jared Ferrie/IPS

Hamid Yussef Bashir zegt dat hij zeventien dagen gelopen heeft met zijn vrouw en vijf kinderen om een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan te bereiken. Hier in Jamam zitten ze samen met 37.000 andere mensen die vanuit de Soedanese staat Blauwe Nijl over de grens gevlucht zijn.

De omstandigheden in het kamp zijn niet ideaal, zegt Bashir. Er is te weinig schoon water en zijn gezin moet weg uit de geïmproviseerde opvang voordat de regentijd aanbreekt en hun kampeerplaats overstroomt. Maar ze zijn al blij dat ze de reis overleefd hebben.

“We hadden honger onderweg. Andere mensen zijn verhongerd”, zegt hij. “Er zijn door de regen ook mensen overleden aan longontsteking.”

Volgens de Verenigde Naties verblijven er ongeveer 82.500 vluchtelingen uit Blauwe Nijl in kampen in Opper-Nijl. Ongeveer 20.000 mensen vluchtten vanuit Zuid-Kordofan naar de staat Unity in Zuid-Soedan. De VN en de Verenigde Staten waarschuwen dat er nog honderdduizenden vluchtelingen bij kunnen komen als het voedsel opraakt in beide staten.

Opstandelingen

De Soedanese regering strijdt in beide staten tegen opstandelingen, maar vluchtelingen en mensenrechtengroepen zeggen dat Soedan ook luchtaanvallen uitvoert op burgers. Vorige week gaven de Britse en Amerikaanse regering een verklaring uit waarin ze Soedan vragen te stoppen met het bombarderen van burgers. Ook dringen ze er bij de Zuid-Soedanese regering op aan om geen militaire steun meer te geven aan de opstandelingen.

De rebellen van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging-Noord (SPLM-N) waren vroeger onderdeel van de troepen in het zuiden van het land die een burgeroorlog uitvochten tegen het regime in Khartoem. Die burgeroorlog leidde uiteindelijk tot de afscheiding van Zuid-Soedan, in juli vorig jaar. De bevrijdingsbeweging viel daarna uiteen en Zuid-Soedanese politici hebben herhaaldelijk ontkend nog banden te hebben met de SPLM-N.
 
Andrew Omale, coördinator bij Oxfam International, zegt meer vluchtelingen te verwachten als het voedsel opraakt in Blauwe Nijl, dat ten zuidoosten ligt van Khartoem en grenst aan Ethiopië. “Helaas is de noodsituatie in deze streek uit beeld geraakt”, zegt hij. “We doen een beroep op de internationale gemeenschap om de vluchtelingen hier in Maban County te helpen.”
 
Hulporganisaties zijn druk bezig het kamp voor te bereiden op het regenseizoen, dat binnen een paar weken aanbreekt. Oxfam international hoopt dat er op korte termijn geld binnenkomt, omdat het over een paar weken, als het begint te regenen, drie keer zo veel kost om voedsel en andere voorraden het gebied binnen te brengen. De wegen worden dan moeilijk berijdbaar.

Bronnen boren

Clooney bezocht kort geleden het kamp Yida in de staat Unity en stak de grens over naar Zuid-Kordofan, waar hij sprak met slachtoffers van het conflict. Daarna heeft hij interviews gegeven aan Amerikaanse media, een ontmoeting gehad met president Barack Obama en zijn verhaal gedaan voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Relaties.

Het conflict in Blauwe Nijl heeft aanzienlijk minder aandacht gehad. “Dit gebied is erg moeilijk te bereiken en misschien is dat de reden dat de internationale gemeenschap er minder aandacht voor heeft”, zegt Omale.
 
Entisar Abas el-Mak, die twee maanden geleden is aangekomen, wacht samen met haar baby bij een kliniek van Artsen zonder Grenzen.  “Sinds ik hier ben, heeft mijn kind diarree”, zegt ze. Kirrily de Polnay, arts van Artsen zonder Grenzen, legt uit dat gebrek aan schoon water in het kamp ernstige dehydratatie en diarree veroorzaakt. Ook lopen kinderen huid- en ooginfecties op.

VN-medewerker Hy Shelow zegt dat het grondwater in Opper-Nijl zo diep zit, dat het bijna niet is aan te boren. De VN willen nu materieel brengen waarmee 150 meter diep geboord kan worden.  Oxfam International haalt dagelijks 160.000 liter water uit drie bestaande bronnen en vervoert dat met vrachtauto’s naar distributiepunten. De vluchtelingen krijgen daar 6 liter water per dag. Sommige vluchtelingen klagen echter dat het water bij de distributiepunten al op is voordat zij aan de beurt zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.