Crisis brengt Colombia en Venezuela dichter bij elkaar

Het voorbije jaar slingerden ze elkaar veel verwijten naar hoofd maar de economische crisis heeft hen weer dichter bij elkaar gebracht. De Colombiaanse president Álvaro Uribe ontving het voorbije weekend zijn Venezolaanse evenknie Hugo Chávez. Ze raakten het meteen eens over nauwere economische samenwerking.
Beide presidenten, die op ideologisch vlak lijnrecht tegenover elkaar staan, kwamen overeen “op korte termijn” een gemeenschappelijk fonds op te richten om kleine bedrijven te financieren en de productie en werkgelegenheid te stimuleren. Beide landen storten al meteen 77 miljoen euro in het fonds.
Met nog twee andere fondsen willen Colombia en Venezuela ook de levenskwaliteit verbeteren in hun gemeenschappelijke grenszone - langs de 2119 kilometer lange grens wonen bijna 7 miljoen mensen – en de toegang tot leningen vergemakkelijken.

Sneller betalen


Zaterdag, de dag dat Uribe en Chávez elkaar onmoetten in de Colombiaanse stad Cartagena de Indias, ging meteen een economische commissie aan de slag die de relaties tussen beide landen gaat herbekijken. De bedoeling is de handel tussen beide landen op te voeren naar 7,7 miljard euro in 2010. Nu staat de teller op 6 miljard. Vorig jaar bereikte de uitvoer van Venezuela naar Colombia het recordbedrag van 4,6 miljard euro. Venezuela is de op één na belangrijkste handelspartner van Colombia, en dat geld omgekeerd ook voor Colombia.
Beide landen kwamen overeen hun onderlinge betalingsmechanismen te verbeteren. Vooral de Colombiaanse exporteurs klagen dat hun Venezolaanse klanten tot 180 dagen wachten met betalen terwijl ze de leveranciers van andere landen meteen of na 30 dagen betalen.
De presidenten denken er sterk over bij betalingen tussen beide landen de munteenheid van het andere land te aanvaarden. Uribe sluit zelfs niet uit dat ze naar een gemeenschappelijke munt evolueren. Dat is iets wat Chávez al eens had voorgesteld in het kader van zijn Bolivariaans Alternatief voor de Volkeren van ons Amerika (ALBA), het Venezolaanse antwoord op de door de VS gepromote Vrijhandelszone voor de Amerika’s.
Colombia is ook bezorgd over zijn autosector, waar 3000 ontslagen vielen nadat Venezuela importbeperkingen had opgelegd. Chávez beloofde zaterdag beterschap. Hij stelde Colombia voor op de eerste plaats industriële voertuigen (zoals vrachtwagens) en bussen in te voeren die op gas werken – Venezuela wil zijn gasproductie opvoeren – en zelf ook auto-onderdelen te fabriceren in plaats van die te importeren en daarbij Venezolaanse grondstoffen te gebruiken.

Ambassadeurs


Uribe en Chávez kondigden ook de aanduiding van nieuwe ambassadeurs aan. Hun profiel is een duidelijk signaal dat de handelsrelaties belangrijker zijn dan de politieke meningsverschillen. Het gaat om de Colombiaanse María Luisa Chiappe, die lange tijd voorzitter was van de Colombiaans-Venezolaanse Handelskamer, en Gustavo Márquez, Venezuela’s voormalige minister van Buitenlandse Handel en Integratie.
Bogotá had al geen Venezolaanse ambassadeur meer sinds november 2007, toen Uribe abrupt een eind maakte aan Chávez’ onderhandelingen met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. De crisis werd nog erger in maart vorig jaar, toen het Colombiaanse leger een guerrillakamp in Ecuador aanviel.
In juli kwam het tot een eerste toenadering, met een ontmoeting tussen beide regeringsleiders, eveneens rond economische thema’s.
Uribe en Chávez kondigden aan dat ze elkaar in april opnieuw ontmoeten, in Venezuela.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.