Crisis brengt EU niet af van Afrikaanse vrijhandelsakkoorden

Experts zijn het erover eens dat de huidige financiële crisis hoofdzakelijk aan economische deregulering te wijten is. Maar ondanks de dramatische gevolgen voor de ontwikkelingslanden in kwestie wil de Europese Unie zo snel mogelijk de al lang geplande vrijhandelsakkoorden met de voormalige kolonies in Afrika rond hebben.
Voor Afrikaanse landen kunnen de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s), zoals de vrijhandelsakkoorden worden genoemd, op geen slechter moment komen, zegt Oxfam Frankrijk. In hun huidige vorm zullen de EPA’s de crisis die veel Afrikaanse landen al zwaar treft, nog vergroten.
“Ook al heeft de crisis haar tijd nodig om Afrika te bereiken, we weten dat ze eraan komt – en de impact zal zwaar zijn”, voorspelde Dominique Strauss-Kahn, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), onlangs. Volgens het IMF vertraagt de groei in zwart Afrika dit jaar van 5 naar 3,25 procent. “Het is niet alleen een economische dreiging”, zegt Strauss-Kahn. “Er bestaat een echt risico dat miljoenen mensen weer in de armoede zullen belanden.”
De wereldwijde vraag naar veel goederen is de voorbije maanden gedaald, waardoor veel Afrikaanse landen hun broodnodige exportinkomsten zien slinken. Buitenlandse investeringen, geldzendingen van Afrikaanse migranten en bilaterale ontwikkelingshulp verminderen eveneens.

Verder verzwakken


Toch wil de Europese Commissie doorzetten met de EPA’s en de verdragen nog voor het eind van haar termijn, in september 2009, getekend zien, klaagt Oxfam aan.
 
De plaatselijke landbouw zal verder verzwakken door de toegenomen concurrentie van de sterkere, zwaar gesubsidieerde Europese landbouw. De afschaffing van beschermende heffingen betekent ook “een drastische val in de douane-inkomsten en dus een verdere vermindering van de Afrikaanse overheidsbudgetten”, zegt Oxfam.
Begin deze maand begonnen politieke en vakbondsleiders van Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Ethiopië, Kenia en Zambia aan een tournee langs Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje. De delegatie hoopt Europese beleidsverantwoordelijken duidelijk te maken dat de EPA’s de crisis alleen maar erger dreigen te maken voor Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.