Crisis drijft migranten in het nauw in Griekenland

In Griekenland treft de economische crisis de migranten bijzonder hard. Het ziet er naar uit dat ze het nog slechter gaan krijgen. Gebrek aan inkomsten bemoeilijkt hun integratie in de Griekse samenleving.
Zonder een zicht op economische groei en met een aanhoudende stijging van het begrotingstekort heeft Griekenland zwaar te kampen met de recessie. Duizenden jobs gaan maandelijks verloren.
De zwaarste klappen zijn voor de migranten, die voor een laag loon werken en slechts een minimum aan arbeidsrechten en sociale zekerheid hebben.
“Het belangrijkste resultaat van de crisis zal de vertraging van het integratieproces van duizenden migranten zijn”, zegt Apostolos Papadopoulos, assistent-professor aardrijkskunde aan de Atheense Harokopio Universiteit.

Statuut verliezen


“Daarenboven zullen mensen die al enigszins geïntegreerd zijn, een omkering van het proces meemaken. Daardoor zullen ze terug in de informele tewerkstelling terecht komen”, zegt Papadopoulos.
Werkloosheid of inkomensvermindering kan het verlies van het legaal statuut met zich meebrengen. Geregulariseerde migranten die geen werk vinden, lopen het gevaar om niet genoeg te verdienen en dus niet voldoende sociale zekerheidsbijdragen te betalen. Dat moeten ze doen om hun werk- en verblijfsvergunningen te kunnen vernieuwen.
“Albanese seizoensarbeiders, die vooral werkzaam zijn in de landbouw, hebben dit jaar hun komst naar Griekenland vertraagd”, vertelt Papadopoulos. “In een aantal sectoren hebben migranten hun jobs kunnen behouden, maar hebben ze al maanden geen loon meer ontvangen of hun wedde zien dalen.”

Onder druk


Volgens professor Charalambros Kasimis van de Landbouwuniversiteit van Athene zal de recessie ook immigranten treffen die beter af zijn en die beslisten om te blijven en willen integreren in de Griekse samenleving.
“De prijs van integratie zal samen met die van het levensonderhoud stijgen. Albanezen zijn een van de oudste en best geïntegreerde migrantengemeenschappen in Griekenland en met voorsprong de grootste. Zij ondervinden steeds meer concurrentie van inwijkelingen uit Zuid-Oost-Azië en tijdelijke migranten uit Oost-Europa”, vertelt Kasimis.
De laatste twee jaar zag Griekenland de immigratiestroom sterk stijgen in het oosten. Vooral kleine eilandjes in de Egeïsche Zee hebben het moeilijk, op sommige zijn er meer asielzoekers dan Griekse inwoners.
De meerderheid van de migranten trekt naar Athene. Daar concentreren ze zich vooral in de centrale districten van de hoofdstad, die steeds meer op getto’s lijken.

Onveiligheidsgevoel


Anna Triandafyllidou van de Helleense Stichting voor Europees en Buitenlands Beleid (ELIAMEP) noemt dit gevaarlijke ontwikkelingen. “De staat zorgt niet voor opvangsvoorzieningen. De concentratie van vooral Aziaten in bepaalde Atheense buurten en negatieve verslaggeving van de media, die de situatie niet in perspectief zetten, geven de burgers het gevoel dat de situatie uit de hand gelopen is. Dat creëert een onveiligheidsgevoel.”
Vorige week maakte de voorzitter van de Pakistaanse gemeenschap Tzaved Aslam een lijst bekend van twintig aanvallen op Aziaten in de laatste dertig dagen. De slachtoffers waren vooral Pakistanen uit arbeidersbuurten.
“Dit waren georganiseerde aanvallen, gemotiveerd door racisme”, zegt Aslam. “De aangevallen mensen waren niet betrokken bij problemen. De enige reden waarom ze een doelwit waren, is omdat je ziet dat ze buitenlanders zijn. Toen ze ‘s ochtends op weg waren naar hun werk, vielen bendes op fietsen hen aan.”
“Deze ontwikkelingen dragen bij tot een gevoel van onveiligheid bij de migranten en geven het beeld dat irreguliere migratie een misdaad is”, vindt Triandafyllidou.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.