Crisis rond Colombia

Na een raid, waarbij het Colombiaanse leger vorige week zaterdag op Ecuadoraans grondgebied de Colombiaanse rebellenleider Raúl Reyes en een vijftiental andere guerrillero’s uitschakelde, heeft Ecuador maandag alle diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. Venezuela sloot zijn ambassade in Bogota. Beide landen stuurden troepen naar hun grens met Colombia.
Brazilië heeft meteen aangedrongen op snelle gesprekken binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om de spanningen tussen Ecuador, Venezuela en Colombia te ontmijnen. Experts vreesden dat de economische integratie van Zuid-Amerika zware schade zou oplopen als de crisis ook maar even uit de hand loopt. De Braziliaanse regering wil ook dat een commissie van de OAS de Colombiaanse aanval onderzoekt.
Een gewapend conflict, ‘zelfs als het maar een dag duurt en er nauwelijks doden vallen, zou een permanente vlek’ nalaten op de relaties in Zuid-Amerika en het regionale integratieproces helemaal ondergraven, vreest de Braziliaanse senator Cristovam Buarque.

Clinton en Obama


De Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten, Hillary Clinton, wijst Hugo Chavez, de Venezuelaanse president, aan als boosdoener in het conflict. ‘Het bevel van Hugo Chavez om tien bataljons te sturen naar de Colombiaanse grens is ongewettigd en gevaarlijk.’ De presidentskandidate beschuldigt Chavez van samenwerking met terroristische organisaties zoals het Farc, het revolutionair leger in Colombia.
Barack Obama heeft Colombia, Ecuador  en Venezuela opgeroepen om het conflict diplomatisch op te lossen. ‘De presidenten van Colombia, Ecuador en Venezuela hebben de verantwoordelijkheid om de gebeurtenissen niet uit de hand te laten lopen.’ De oproep past binnen Obama’s plan om de diplomatieke betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen te verbeteren. Obama wil ook Chavez de hand reiken, een voorstel dat Clinton als naïef bestempeld heeft.

Reacties op resolutie


De Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft ondertussen een resolutie aangenomen die stelt dat Colombia de nationale soevereiniteit van Ecuador heeft geschaad door zaterdag een kamp van de FARC aan te vallen, de Revolutionaire Gewapende Troepen van Colombia.
De Venezolaanse regering steunde de resolutie wel, maar verklaarde te werken aan een krachtiger besluit tegen Colombia, te nemen door de ministers van Buitenlandse Zaken. De meeste landen bekritiseerden de operatie van Colombia, dat alleen openlijke steun kreeg van de Verenigde Staten.
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken María Isabel Salvador had dinsdag een veroordeling geëist van de actie. Ze beschuldigde de Colombiaanse president Álvaro Uribe van ‘liegen tegen Ecuador en de hele wereld’ toen hij verklaarde dat de operatie een daad van legitieme ‘zelfverdediging’ was, omdat de rebellen in werkelijkheid sliepen toen de operatie werd uitgevoerd.

Commissie


De OAS stelde ook een commissie in, bestaande uit secretaris-generaal José Miguel Insulza en de ambassadeurs van Ecuador, Colombia, Brazilië en Panama, om de beide landen dichter bij elkaar te brengen. Bovendien zal er, volgens de wens van Ecuador, een buitengewone vergadering van ministers van buitenlandse zaken worden gehouden op 17 maart, ‘om de feiten te onderzoeken en de noodzakelijke aanbevelingen te maken’.

Strijd tegen het terrorisme


Colombia legt de resolutie positief uit. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de OAS-commissie geen onderzoek, maar missie om de feiten op een rij te zetten. ‘Door deze historische proef te doorstaan heeft de OAS zijn bestaansrecht bewezen.’
Bogotá bood opnieuw excuses aan voor de aanval. De voorzitter van het lagerhuis in Colombia, Oscar Arboleda, zei: ‘Het is groot nieuws dat Colombia niet veroordeeld is, want hiermee werd internationaal erkend dat het een strijd tegen terrorisme is.’ De leider van het Congres, Nancy Patricia Gutiérrez, riep op tot nauwere banden met de buurlanden om beter uit te leggen wat de binnenlandse situatie is.

Sabotage


‘Het lijkt er sterk op dat president Uribe met de moord de gevangenenruil, die dankzij de inspanningen van de Venezolaanse president Chávez op gang was gekomen, heeft willen saboteren. De voorbije maanden wist Chávez al een 7-tal gijzelaars van de FARC vrij te krijgen’, schrijft Toon Danhieux in een opiniestuk op MO.be.
‘Wat Uribe voorstelt als een militaire overwinning op de FARC is niet meer dan een laffe moord op een onderhandelingsdelegatie en dan nog wel op het territorium van een buurland. Dat alles met de enige bedoeling de tanende invloed van de VS in de regio te vuur en te zwaard te herwinnen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.