Crisis treft armsten in Centraal-Amerika ongenadig hard

De armoede en de werkloosheid in Centraal-Amerika zullen sterk toenemen als gevolg van de internationale economische crisis. Dat is onder meer het gevolg van de commerciële vervlechting met de VS, die de arme landen net had moeten vooruithelpen.
Dit jaar kan de crisis in Centraal-Amerika 120.000 banen kosten en 400.000 mensen onder de armoedegrens duwen, schat de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (ECLAC). Dat is erg veel voor een regio met maar 40 miljoen inwoners, van wie al meer dan de helft arm is.

Besmetting vanuit de VS


De ECLAC heeft bestudeerd hoe de crisis in de VS de regio “besmet”. De kleine Midden-Amerikaanse landen met hun fragiele economieën zien hun uitvoer naar de VS teruglopen, krijgen veel minder geld binnen van migranten die in de VS leven en raken op de internationale kapitaalmarkt niet meer zo makkelijk aan krediet.
Vijf landen van Centraal-Amerika hebben samen met de Dominicaanse Republiek een Vrijhandelsovereenkomst ondertekend met de VS. De VS was traditioneel al de belangrijkste handelspartner van de regio, en nu is die afzetmarkt nog dominanter geworden. De Centraal-Amerikaanse landen hoopten op die manier hun economische groei aan te zwengelen.
Maar dat pakt nu anders uit. Jorge Máttar, het hoofd van het regionale kantoor van de ECLAC in Mexico, durft nog niet zeggen hoe lang de crisis zal duren in Centraal-Amerika. Voor hem is het zeker dat dit jaar “erg negatief wordt”. De landen die de engste economische banden hebben met de VS, zullen het hardst getroffen worden, voorspelt de ECLAC.

Stagnatie in El Salvador


El Salvador stuurt bijvoorbeeld 57 procent van zijn totale uitvoer naar de VS. En de 3,79 miljard dollar (2,87 miljard euro) die Salvadoraanse migranten in 2008 overmaakten naar hun achtergebleven verwanten, maakten dat jaar meer dan 17 procent van het Salvadoraanse bruto binnenlands product (bbp) uit. Negen op tien Salvadoranen die in het buitenland werken, leven in de VS. De gevolgen blijven dan ook niet uit. Volgens de Salvadoraanse nationale bank stuurden migranten het voorbije kwartaal 7,5 procent minder naar huis dan in het eerste kwartaal van 2008.
De Salvadoraanse regering denkt nog dat er dit jaar één procent economische groei in zit, maar veel economen verwachten een stagnatie of zelfs een negatief cijfer. Vorig jaar groeide de Salvadoraanse economie nog met 3,2 procent. Zelfs dat is weinig voor een arm land met een bevolking die nog stevig toeneemt.
Bijna 40 procent van de 5,7 miljoen Salvadoranen leeft volgens de statistieken van de overheid in armoede. De werkloosheid bedraagt officieel 7 procent, maar 43 procent van de actieve bevolking heeft niet genoeg werk.

Banenverlies in Honduras


In Honduras, een land dat maar twee miljoen inwoners meer heeft, zijn er sinds augustus vorig jaar 36.000 banen verloren gegaan. Tussen februari 2008 en februari 2009 is de Hondurese export met 21,4 procent teruggevallen. Vooral de uitvoer naar de VS krimpt.
Ook de opdrogende geldstroom vanuit de VS zorgt in Honduras voor problemen. Het geld dat migranten naar huis sturen, maar er 20 procent van het bbp uit. De ECLAC schat dat die geldstroom dit jaar in de verschillende landen van de regio met 5 à 15 procent zal afnemen.

Meer uitkeringen voor armen 


De ECLAC raadt de landen van Midden-Amerika aan hun overheidsuitgaven op te trekken, vooral om de armste bevolkingsgroepen te beschermen. Zij krijgen immers de zwaarste klappen. Extra uitgaven zijn onder meer zinvol in de gezondheidsector en het onderwijs. Daar kunnen ze banen scheppen en de dienstverlening verbeteren. Openbare werken kunnen nog meer mensen uit de werkloosheid halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.