Crisisgroep waarschuwt voor bloedig conflict in Guinee

De International Crisis Group (ICG) waarschuwt voor een bloedige burgeroorlog in Guinee en de buurlanden indien de internationale gemeenschap geen radicale veranderingen mee op gang probeert te trekken.
In januari raakten honderden mensen gewond toen ze de straat op trokken om het vertrek van president Lansana Conté te eisen, er vielen ook meer dan 59 doden. Op 9 februari flakkerden de rellen terug op toen Conté een naaste medewerker, Eugene Camara, benoemde tot eerste minister van het land.
“De keuze van Camara was een tragische fout die als een provocatie werd onthaald in het land”, zegt Gilles Yabi, een analist van de International Crisis Group. “De mededeling werd onthaald op protesten, en gewelddadige repressie.” President Conté kondigde begin deze week de staat van beleg af. In heel het land geldt een avondklok van 20 uur per dag.
De International Crisis Group vreest dat de militaire repressie van Conté tot een dramatische spiraal van geweld kan leiden, dat zelfs de buurlanden van het West-Afrikaanse land bij het conflict zou kunnen betrekken, bijvoorbeeld wanneer de president van het weinig labiele Guinee-Bissau, Joao Bernardo Vieira, steun zou zoeken bij Conté.

“49 jaar ellende”


De internationale gemeenschap moet volgens het IGC dringend tussenkomen om te verhinderen dat het conflict verder escaleert. “De protesten in januari hebben een mogelijkheid geboden voor veranderingen na 49 jaar van ellende in Guinee”, zegt Carolyn Norris van het ICG.
“De uitdaging bestaat er nu in er een positieve verandering van te maken en niet dezelfde fouten te maken als in het verleden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.