Cristina Fernández favoriet om zichzelf op te volgen

Cristina Fernández is favoriet om zichzelf op 23 oktober op te volgen als president van Argentinië. De economie zit mee, de oppositie is verdeeld. Alle kandidaturen voor de presidentsverkiezingen moesten zaterdag binnen zijn, de campagne is nu echt gestart.

Marktonderzoekers en analisten zeggen eensluidend dat Fernández steun geniet van veel Argentijnen door de constante economische groei en succesvolle sociale hervormingen zoals de algemene kinderbijslag, maar ook door de plotselinge dood vorig jaar van haar man en voorganger Néstor Kirchner (2003-2007).

Zoon van ex-president Alfonsín

De oppositie begint sterk versnipperd aan deze verkiezingscampagne, zowel centrumrechts als links. “Er is geen samenhang, ze laten niets zien dat duurzaam is op middellange termijn”, zegt Mariel Fornoni van onderzoeksbureau Management and Fit.

Volgens de laatste peiling van Management and Fit zou Fernández’ Frente para la Victoria, een centrumlinkse tak van de peronistische Justitialistische Partij, nu 33,4 procent van de stemmen halen, tegenover nauwelijks 15,3 procent voor parlementslid Ricardo Alfonsín, kandidaat van de Radicale Burgerunie (UCR), de traditionele tegenpool van het Peronisme. Hij was zo goed als onbekend tot zijn vader, voormalig president Raúl Alfonsín (1983-1989), in 2009 overleed.

Een andere peiling, van OPSM, geeft Fernández nog meer voorsprong: bijna 41 procent voor haar tegenover 13,3 procent voor Alfonsín.

Economie en emotie

Een sleutelfactor wordt de economie. “We zien nu dat ruime sectoren een nooit eerder geziene toegang tot de consumptie hebben”, zegt Fornoni.

Ook de emotionele factor speelt een rol. Toen Kirchner stierf, was de populariteit van Fernández al licht aan het stijgen, sindsdien is dat alleen maar toegenomen. “Er is sprake van empathie. De mensen zien dat ze ondanks het persoonlijke leed doorzet, en dat wordt gewaardeerd”, zegt Fornoni.

Meer nog, “de Argentijnse samenleving beschouwt de cyclus van het zogeheten Kirchnerisme nog niet als voltooid”, zegt politiek analist Jorge Giacobe.

Amado Boudou

Cristina Fernández maakte het voorbije weekend bekend dat haar huidige minister van Economie, de 48-jarige Amado Boudou, haar kandidaat voor het vicepresidentschap wordt.
Een van Boudou’s belangrijkste verwezenlijkingen is de hervorming van de pensioenen. Het systeem was na een privatisering in de problemen geraakt.

De eerste ronde van de verkiezingen vindt op 23 oktober plaats. Als een kandidaat dan meteen 45 procent haalt, of 40 procent en een voorsprong van minstens 10 procent, dan is de strijd gestreden. Anders komt er nog een tweede ronde tussen de beste twee kandidaten. Velen voorspellen dat Fernández wel eens aan één ronde genoeg zou kunnen hebben.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift