Cristina Fernández favoriet voor presidentsverkiezingen

Iets meer dan twee maand na de dood van haar man is de Argentijnse president Cristina Fernández de populairste politicus van het land. De peilingen geven haar de meeste kansen om dit jaar de verkiezingen te winnen.

Fernández zegt dat “ze op persoonlijk vlak haar slechtste momenten beleeft.” Maar op politiek vlak heeft het overlijden van haar man, voormalig president Néstor Kirchner, haar populariteit versterkt.

Volgens een peiling van Management and Fit heeft Fernández bij 47,3 procent van de Argentijnen een goed tot zeer goed imago.
Op 23 oktober dit jaar kiest Argentinië een nieuwe president. Een enquête van Equis geeft aan dat Fernández 44 procent van de stemmen zou halen. Daarmee laat ze de concurrentie ver achter zich.

Hartaanval

Kirchner overleed op 27 oktober aan een hartaanval. Kort voordien gaf een peiling van Management and Fit aan dat 60 procent van de Argentijnen Fernández’ beleid afwees. Een maand later was die afkeuring geslonken tot 31 procent.
Ondertussen is de sterke opstoot van sympathie voor Fernández enigszins uitgewerkt: nu keurt bijna de helft van de Argentijnen haar beleid goed, 42 procent keurt het af. Fernández is in elk geval een stuk populairder dan twee maanden geleden, ondanks het uitbreken van nieuwe sociale conflicten eind vorig jaar.

Geen tegenkandidaat

Cristina Fernández laat nu in populariteit Daniel Scioli ver achter zich. Scioli is gouverneur van de provincie Buenos Aires, en net zoals Fernández en Kirchner behoort hij tot de centrumlinkse vleugel van de peronistische Partido Justicialista.
Scioli sloot vorig jaar niet uit dat hij kandidaat zou zijn voor de presidentsverkiezingen van 23 oktober 2011. Hij was zelfs van plan het op te nemen tegen Fernández, of tegen Kirchner, die ook nog een nieuwe termijn overwoog.

Maar sinds de dood van Kirchner profileert Scioli zich minder sterk, hij bood Fernández zelfs zijn hulp aan. Fernández zelf heeft nog niet bevestigd of ze kandidate is op 23 oktober.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift