Critici roeren zich bij start Europees Sociaal Forum

Het derde Europees Sociaal Forum dat morgen (vrijdag) in Londen van start gaat, verwacht ongeveer 50.000 ‘andersglobalisten’. Onder het motto ‘Een andere wereld is mogelijk’, zullen zij zich buigen onderwerpen als democratie, mensenrechten, milieu, vrede en sociale en economische rechtvaardigheid. Het forum werd de afgelopen weken fel bekritiseerd door activisten die het niet radicaal genoeg vinden of hun thema’s onderbelicht zien.

Veel Britse niet-gouvernementele organisaties wilden graag meedoen aan het ESF, maar dat bleek moeilijk te zijn vanwege de ondoorzichtigheid en het gebrek aan openheid binnen de organisatie, schreef een coalitie van vakbonden en milieugroeperingen in een kritische brief aan de organisatoren.

Voor de eerste keer opent het forum met een ceremonie die alleen toegankelijk is voor genodigden. Onder die genodigden zijn de Londense burgemeester Ken Livingstone, Thenjiwe Mtintso van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), Gerry Adams van de Noord-Ierse politieke beweging Sinn Fein en Aleida, dochter van de legendarische Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder Che Guevara. Onder de sprekers op het ESF zijn de Indiase schrijfster Arudhati Roy, Susan George, voorzitter van het Transnational Institute in Amsterdam en Walden Bello, directeur van Focus on the Global South in Bangkok.

Een toegangsticket voor het ESF kost 30 pond (43 euro). Studenten en werklozen krijgen korting, zij betalen 20 pond (29 euro). De organisatoren zeggen dat die bijdrage nodig is om financieel onafhankelijk te kunnen blijven van instanties wiens waarden niet stroken met die van het forum. Maar de andersglobalisten die geloven dat een ander Europees Sociaal Forum mogelijk is, hebben op eigen houtje diverse activiteiten georganiseerd. Zij vragen aandacht voor hun activiteiten in een krantje dat gratis verspreid wordt op het ESF. Sommige critici vinden dat het forum gedemocratiseerd moet worden.

Een van de activiteiten aan de zijlijn is het European Forum on Communication Rights, waarin onder meer aandacht wordt besteed de alternatieve media en intellectuele eigendomsrechten. Volgens de organisatoren, die ook een Indymedia-centrum hebben ingericht waar deelnemers hun verhalen op een website kunnen publiceren, besteedt het ESF te weinig aandacht aan die onderwerpen.

De Britse anarchistische groepering The Wombles organiseert een evenement met als titel ‘Beyond ESF’. The Wombles vindt het ESF te weinig radicaal en is tegen het inhuren van bekende sprekers en het heffen van entreegeld. De belangrijkste thema’s die de anarchisten aan de orde stellen zijn migratie, sociale strijd, arbeid en sociale onderdrukking.

Critical Mass, een internationaal netwerk van fietsers tegen de olieindustrie, houdt morgen in het centrum van Londen een ‘fietsprotest’ tegen de landen van de G8. De groepering zegt dat de afhankelijkheid van olie van deze landen bijdraagt aan de ‘klimaatchaos’. (JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift