Critici twijfelen aan ElBaradei's belofte voor verandering

Mohamed ElBaradei, Voormalig hoofd van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA), kondigde vorig jaar aan dat hij een gooi wil doen naar het Egyptisch presidentschap. Hoewel hij de afgelopen weken sterk aan zijn populariteit werkt en zijn drang naar verandering uitroept, blijven veel critici sceptisch.
Na zijn ambtstermijn als hoofd van het IAEA, maakte ElBaradei bekend dat hij zich kandidaat zou stellen in de presidentiële verkiezingen in 2011. Hij stelde wel enkele voorwaarden, waaronder de garantie op een eerlijke verkiezingsstrijd. Ook wil hij grondwettelijke amendementen zien die onafhankelijke kandidaten ook de kans geven om deel te nemen aan de verkiezingsstrijd. Op die manier wil hij een voorzet geven tot politieke hervormingen in het land.

“ElBaradei stelt een aantal voorwaarden aan zijn deelname, maar de kans dat deze voorwaarden zullen worden ingevuld is miniem.”, zegt Amr Hashem Rabie, expert in parlementaire zaken in het semi-officiële Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies. Ook zijn eis tot grondwettelijke amendementen zal niet meteen ingewilligd worden.

Populisme



Op 26 maart nam ElBaradei in een traditioneel gewaad deel aan het vrijdagsgebed, in een vooraanstaande moskee in een achterbuurt van Caïro. “Hiermee willen we zowel de oppositie als de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) aantonen dat we serieus zijn over verandering.”, zegt Hami Qandil, woordvoerder van ElBaradei.

Maar de leden van de NDP verwerpen de zet. “ElBaradei denkt verkeerd als hij hoopt verkozen te worden tot president door arme Egyptenaren een hart onder de riem te steken en te bidden in gekende moskeeën.”, vindt Mohamed Ragad, woordvoerder van het Egyptisch parlement en lid van de regerende partij van het land.

Ondanks de lastercampagnes van de huidige regering en de staatsmedia ontving AlBaradei een warm onthaal tijdens zijn aankomst in Cairo op 19 februari. Zo’n duizend aanhangers stonden hem op te wachten op de luchthaven van de hoofdstad.

Jonge aanhangers



ElBaradei is ook bij politiek actieve jongeren erg populair. Op Facebook heeft de man meer dan tweehonderdduizend fans. Mahmoud Adel al-Heta, de 22 jarige student die de pagina aanmaakte, zegt dat ElBaradei digitale fans heeft uit alle politieke stromingen, zowel uit extreemrechtse als extreemlinkse hoek.

Hij benadrukt dat ElBaradei met zijn politieke voorwaarden niet noodzakelijk het presidentschap wil winnen, maar eerder een politieke hervorming in Egypte wil creëren. “Zijn belangrijkste eis is dat de verkiezingen eerlijk en gratis verlopen en dat onafhankelijke kandidaten ook hun kans kunnen wagen”, stelt hij.

Onrealistische voorwaarden



Volgens Rabie zal de NDP hoe dan ook de verkiezingen winnen. “Een NDP-kandidaat zal uitkomen tegen enkele andere kandidaten van kleinere oppositiepartijen, die de belangen van het grote publiek niet vertegenwoordigen”, zegt hij.

Toch gelooft hij dat ElBaradei er in zal slagen het grote publiek te scharen achter zijn eisen naar een politieke hervorming toe. Nu zijn het enkel nog de intellectuelen en de politiek actieve klasse die hem hierin volgen. Het meerderdeel van het Egyptische volk plaatst eerder economische en sociale punten bovenaan de politieke agenda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.