Cuba en EU zetten een punt achter diplomatieke crisis

De relaties tussen Cuba en de Europese Unie kunnen snel genormaliseerd worden. Dat heeft de Europese commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel verklaard na een bezoek aan Cuba. Daarmee lijkt een einde te komen aan een diplomatiek conflict over de opsluiting van dissidente Cubanen dat bijna twee jaar duurde.


Michel was de eerste hoge EU-vertegenwoordiger in Cuba sinds de afkondiging van Europese strafmaatregelen tegen dat land in juni 2003. De EU reageerde daarmee op de veroordeling van 75 dissidenten in april van dat jaar. Een deel van die mensen zit nog altijd vast, maar toch staat volgens Michel de deur weer open voor normale betrekkingen. Confrontatie leidt tot niets, oordeelde Michel zaterdag in Havana.

Europees commissaris Michel heeft de Cubaanse regering alvast dringend om de nodige gegevens gevraagd voor een hervatting van de Europese ontwikkelingshulp aan Cuba. Die werd in 2003 opgeschort. Ook de toetreding van Cuba tot het Akkoord van Cotonou, een overeenkomst over handel en samenwerking tussen de EU en 79 voormalige kolonies in Afrika, de Cariben en de Stille Zuidzee, lijkt weer bespreekbaar.

De EU blijft wel bij haar eis dat alle dissidenten die in april 2003 voor vele jaren achter de tralies verdwenen, moeten worden vrijgelaten. Michel herhaalde die boodschap nog eens. De EU zal ook contacten blijven onderhouden met de Cubaanse oppositie, al is die volgens de Cubaanse regering illegaal.

Maar de onenigheid daarover zal niet langer een groot obstakel zijn voor de Europees-Cubaanse dialoog. Michel legde er de nadruk op dat hij tijdens zijn gesprekken met leden van de regering geen voorwaarden heeft gesteld, maar wel sterke verwachtingen heeft geuit in verband met de Europese bekommernissen. De EU stuurt niet aan op een regimewissel in Cuba, maar hoopt op een evolutie die in het belang is van de bestuurders en van de bevolking, legde Michel uit.

Eerder deze maand had de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Pérez Roque, een bezoek gebracht aan de Europese instellingen in Brussel, Straatsburg en Luxemburg. Hij reisde ook naar Spanje, dat een belangrijke rol speelt in de constructieve toenadering tussen de EU en Cuba. Roque verklaarde vorige week dat zijn regering een dialoog tussen gelijken wil voeren met de EU. Daarbij kunnen volgens de minister ook mensenrechtenkwesties, strafrechtzaken en het gevangenissysteem ter sprake komen.

Zowel Michel als een groep van Europarlementsleden die vorige week ook in Cuba was, hadden ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Cubaanse oppositie. Die zijn niet allemaal gelukkig met de hervatting van normale betrekkingen zonder dat er voorwaarden worden gesteld. Een aantal dissidenten vindt dat de vrijlating van alle politieke gevangenen het vertrekpunt moet vormen van de nieuwe dialoog tussen Europa en Cuba.

Laten we hopen dat (de Europese diplomaten) erin slagen de Cubaanse regering de internationale normen inzake burgerlijke en politieke rechten te doen aanvaarden. Maar ik ben sceptisch, zegt Elizardo Sánchez, de voorzitter van de Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en voor Nationale verzoening. Sánchez acht het waarschijnlijk dat er nog kleine groepjes politieke gevangenen om gezondheidsredenen worden vrijgelaten, maar gelooft niet dat alle celdeuren massaal zullen opengaan. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.