Cuba en Rusland worden zakenpartners

Diverse handelsakkoorden blazen nieuw leven in de relatie tussen Cuba en Rusland. Die is van een andere orde dan vroeger: de ideologische affiniteiten uit het verleden zijn vervangen door zakelijk pragmatisme.
Rusland herschikt een deel van de Cubaanse schuld ter waarde van 166 miljoen dollar, en geeft een kredietlijn van 360 miljoen dollar waarmee Cuba Russische goederen en diensten kan aankopen. Dat is het hoofdonderdeel van de nieuwe akkoorden tussen de Russische premier Mikhail Fradkov en Defensieminister Raúl Castro - die zijn broer Fidel tijdens zijn herstel vervangt als president.

Cuba en Rusland tekenden ook een technisch-militair akkoord, maar daarover werd geen informatie vrijgegeven. Cuba ontving geen wapens en reserveonderdelen meer van Rusland sinds 1991, toen de Sovjetunie in elkaar stortte. In 1993 schatte Raúl Castro dat Cuba in de dertig jaar nauwe militaire samenwerking met Moskou voor 10 miljard dollar Russische wapens verwierf.

“De kredietlijn zal ons helpen een nieuw niveau te bereiken in onze handelsrelaties”, zegt Andreivich Kozachukvan de Russische firma Karachanov, die liften, kranen en andere machines produceert. Odalys Seijo, vicevoorzitter van de Cubaanse Kamer van Koophandel, beaamt dit.

In 2005 was de handel tussen Rusland en Cuba 125 miljoen dollar waard. Vorig jaar werd al een zakencomité opgericht, bestaand uit 70 Russische bedrijven en hun Cubaanse tegenhangers, dat de bilaterale handel stimuleert. Vorige week vrijdag hield het comité zijn tweede conferentie, met deelname van zo’n 30 Russische bedrijven. Zaterdag namen een aantal Russische transportbedrijven deel aan de Internationale transportconferentie in Havana.

Waarnemers zeggen dat beide zijden mikken op goede relaties, maar moeten wennen aan de nieuwe context. Havana en Moskou vormden gedurende dertig jaar een nauwe politieke en economische alliantie. Die garandeerde Cuba een afzetmarkt voor zijn suiker en andere producten, terwijl het jaarlijks 13 miljoen ton Russische olie tegen voordeelprijs kreeg. Maar die speciale relatie eindigde met het uiteenvallen van de Sovjetunie. Sinds het bezoek van de Russische president Poetin aan Havana, in december 2000, zoeken beide landen weer toenadering tot elkaar, zij het met een meer pragmatische focus dan vroeger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.