Cuba en Venezuela bezegelen strategische alliantie

“De vader van alle revolutionairen”, noemt de Venezolaanse president Hugo Chávez zijn mentor Fidel Castro. Cuba vaart wel bij die verering. Venezuela en Cuba tekenden maandag (15 oktober) dertien akkoorden die de economische samenwerking tussen de twee landen versterken.

Cuba en Venezuela hebben maandag onder meer twee nieuwe joint ventures opgezet en drie contracten gesloten voor de exploratie van nieuwe olievelden. De twee landen gaan onder meer op zoek in vier gebieden in het Cubaanse deel van de Golf van Mexico en ook op het Cubaanse vasteland. Cuba is een kleine aardolieproducent, Venezuela is de grootste exporteur van Latijns-Amerika.
De twee landen hebben ook een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van een petrochemisch complex in Cienfuegos, 250 kilometer ten zuidoosten van Havana. Daar begint in december een raffinaderij te draaien waarin het Venezolaanse staatsbedrijf Pdvsa 49 procent van de aandelen bezit. Cuba bouwde die installatie met hulp van de Russen, maar net voordat ze klaar was stuikte de Sovjet-Unie in elkaar. Met de hulp van Venezuela kon de raffinaderij worden afgewerkt. De installatie zal aanvankelijk 65.000 vaten ruwe olie per dag kunnen verwerken, een hoeveelheid die kan stijgen tot meer dan 100.000 vaten.
Venezuela participeert ook in de bouw van raffinaderijen op Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Het wil er de olie laten verwerken die het bovenhaalt in de nieuwe velden rond de Orinoco, in het zuidoosten van Venezuela.
Chávez heeft ook het licht op groen gezet voor een joint venture die een telecommunicatiesysteem zal installeren en beheren tussen Cuba en Venezuela. Er komt een onderzeese glasvezelkabel tussen Guaira in Noord-Venezuela en Siboney in het oosten van Cuba, waarlangs snel gegevensverkeer mogelijk wordt. Andere landen in de regio zullen ook aan die kabel kunnen worden gekoppeld. De nieuwe telecommunicatieverbinding zal volgens Venezuela goedkoper uitvallen dan wat privé-maatschappijen in rekening brengen.
De handel tussen Cuba en Venezuela steeg van 902 miljoen dollar in 2000 tot 2,6 miljard dollar in 2006. Venezuela levert Cuba onder meer 90.000 tot 100.000 ton goedkope olie per dag. Cuba helpt Venezuela in de gezondheidszorg en het onderwijs. Bijna 20.000 Venezolanen studeren geneeskunde bij Cubaanse professoren die in Venezuela doceren. Nog eens 2.400 Venezolaanse medicijnstudenten volgen lessen op Cuba.
De economische integratie tussen Venezuela en Cuba is een stap in de richting van het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s (ALBA). Dat initiatief werd door Chávez gelanceerd als antwoord op de Pan-Amerikaans Vrijhandelszone (FTAA), een mislukte poging van de VS om alle landen van het westelijk halfrond economisch aan elkaar te smeden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.