Cuba is gelukkig met rapport van VN-Mensenrechtenraad

Cuba kan op ruime internationale steun rekenen voor de vorderingen in zijn mensenrechtenbeleid. Dat leest het Caraïbische land in het rapport dat de VN-Mensenrechtenraad maandag (9 februari) in Genève bekendmaakte. Een kleinere groep landen heeft ook bezwaren, onder meer in verband met de doodstraf.
Een werkgroep van de VN-Mensenrechtenraad, met vertegenwoordigers van 60 landen, evalueerde vrijdag de Cubaanse situatie in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek. Het rapport vatte de opinies van de werkgroepvergadering samen. In juni moet de VN-Mensenrechtenraad het rapport definitief goedkeuren.

De Cubaanse delegatie beschouwde het rapport als een triomf. “Ik kan niet alleen leven met rapport, ik ben er zelfs gelukkig mee”, reageerde Bruno Rodríguez, viceminister van Buitenlandse Betrekkingen. Volgens Rodríguez erkenden 51 werkgroepleden “de verwezenlijkingen van de Cubaanse Revolutie op het vlak van mensenrechten.” Ze zagen niet alleen vooruitgang op het vlak van gezondheid, onderwijs, werk en sociale zekerheid “maar ook op het vlak van burgerparticipatie en het klimaat van vrijheid in het land”.
Negen landen, waaronder Israël en zeven Europese landen, blijven kritisch. Israël toont zich onder meer bezorgd over “het ontbreken van een onpartijdig en onafhankelijk gerechtelijk systeem” en eist “de onmiddellijke vrijlating van mensenrechtenactivisten, journalisten en anderen die illegaal opgesloten zijn.” Volgens Rodríguez schenden die uitspraken de geest en de letter van de resolutie waarmee de VN in 2005 de Mensenrechtenraad oprichtte en mengt Israël zich in “aspecten die met de constitutionele ordening” van Cuba te maken hebben.

Doodstraf



Van de 89 aanbevelingen in het rapport aanvaardde Cuba er 60. Daarvan kwamen er 57 van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen. De resterende opmerkingen kwamen van Zwitserland, Tsjechië en Nederland.

De Cubaanse delegatie kondigde aan dat ze voor de zitting van juni schriftelijk zou antwoorden op zeventien andere aanbevelingen. Italië en Zwitserland vragen dat Cuba het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat stapsgewijs vermindert en nadien de doodstraf volledig afschaft. Rodríguez zei dat Cuba op dit moment niet wil afzien van de doodstraf om twee redenen: de verdediging van het recht op leven van de burgers, en de nationale veiligheid. Maar als de conjunctuur rond Cuba veranderde, kon het eiland ook op dit vlak een stap vooruit zetten, zei de viceminister.

Oostenrijk vraagt Cuba in welke mate het gevolg heeft gegeven aan de VN-aanbevelingen van 2003 na de “willekeurige” arrestatie van 79 dissidenten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.