Cuba kampt met ergste droogte sinds 1901

Wie dit jaar op reis gaat naar het oosten van Cuba, zal daar niet veel kunnen douchen. Bij één op zes Cubanen komt er geen water meer uit de kraan als gevolg van de droogte. Die is dit jaar opnieuw zo ernstig dat het Wereldvoedselprogramma van de VN water en voedsel moet aanslepen.


Het Wereldvoedselprogramma (WFP) start volgende maand met een noodoperatie op Cuba. Zo’n 773.000 Cubanen zullen voedselhulp krijgen. Dat is een aanvulling op de inspanningen van de Cubaanse regering, die al extra voedselpakketten levert aan de meest kwetsbare gezinnen in het oosten van het land, zegt Rosa Inés Antolín van het WFP. De eerste drie maanden trekt het WFP zelf 3,7 miljoen dollar uit, daarna moeten de Europese Unie en andere donoren over de brug komen.

Door het uitblijven van de regen hebben de oostelijke provincies Guantánamo, Granma, Santiago de Cuba, Las Tunas en Holguín te kampen met voedseltekorten. Ook de centrale provincie Camagüey is getroffen.

Het wordt een erg zwaar jaar voor de Cubaanse bevolking, zegt Antolín. Veel gezinnen hebben dit jaar geen oogst omdat er geen water was om de akkers te irrigeren. Op Cuba wordt er geoogst in mei. Veel gezinnen zullen tijdens de komende zomermaanden door hun voorraad heen raken.

Naast bonen, rijst en olie verdeelt het WFP ook containers om water in op te slaan. Eén op zes Cubanen heeft geen drinkwater uit de kraan. De Cubaanse regering probeert de nood te lenigen door water aan te voeren met tankertrucks. Zo’n 1,4 miljoen Cubanen zijn nu afhankelijk van tankertrucks, vooral in de provincies Camagüey, Las Tunas en Holguín.

In die provincies bood het WFP vorig jaar ook al hulp. Tussen juni en november kregen 140.000 kinderen er voedselhulp.

De huidige droogte begon in 2003. Cubaanse meteorologen zeggen dat de droogte de ergste is sinds 1901. De helft van de 241 dammen en reservoirs in het land staan onder hun gemiddelde waterstand. 17 procent is buiten gebruik omdat het peil te laag staat. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.