Cuba kijkt met gemengde gevoelens naar VS

De Cubaanse regering voert haar protest tegen het Amerikaanse embargo nog op. Maar de vijandige signalen tussen de twee landen worden afgewisseld met een meer gematigde toon sinds Barack Obama aan het bewind is in de VS.
Havana geeft toe dat het klimaat minder vijandig is, maar ergert zich aan het feit dat Washington het bijna vijftigjarige embargo nog altijd streng handhaaft. De VS heeft ook nog geen stappen ondernomen om het complexe web van wetten en regels te ontmantelen, klinkt het.

Respectvol en nuttig


Maar tegelijk omschrijft de Cubaanse regering van president Raúl Castro de gesprekken in New York in juli en in Havana in september omtrent migratie en samenwerking van de postdiensten als respectvol en nuttig omschreven.
De ontmoeting in Havana werd bijgewoond door de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken Bisa Williams, die verschillende dagen bleef. Ze sprak onder meer met haar Cubaanse evenknie Dagoberto Rodríguez en woonde het vredesconcert bij van de Colombiaanse popster Juanes.
Het was tientallen jaren geleden dat zo’n hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar Cuba bezocht. Cuba en de VS hebben geen formele diplomatieke relaties of ambassades in elkaars hoofdstad. Ze hebben er wel een kleine vertegenwoordiging.
Op de receptie in die Amerikaanse “Interests Section” in Havana waren veel mensen uit de culturele sector die op goede voet staan met de Cubaanse overheid, maar voor het eerst opvallend weinig dissidenten aanwezig. De Amerikaanse missie is er vaak door Havana van beschuldigd dissidenten te steunen.

Marginale verbetering


Analisten zien nog wel meer tekenen van welwillendheid uit Washington om de sancties te versoepelen. De Amerikaanse overheid verruimde de reisrechten voor Cubaanse inwoners van de VS. Toch is er nog geen reden tot enthousiasme, zeggen ze, omdat er vormelijk wel tekenen van verandering zijn, maar inhoudelijk nog bitter weinig.
Zo is er nog altijd geen academische uitwisseling en worden in beide richtingen voortdurend visa geweigerd voor wetenschappers.
Ook cultureel is maar weinig mogelijk. Het New York Philharmonic Orchestra moest een geplande trip eind deze maand afgelasten omdat de Amerikaanse overheid de reisvisa weigerde voor zo’n 150 sponsors die mee wilden.
De Cubaanse autoriteiten schatten de totale kost van het Amerikaanse embargo, dat al sinds 1962 van kracht is, op ongeveer 96 miljard dollar.
Havana heeft nog maar eens een motie ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN waarin het vraagt de sancties op te heffen. Dat is al de achttiende keer. Vorig jaar werd de Cubaanse motie door 185 staten gesteund.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.