Cuba schaft langetermijnvoorspelling orkaanseizoen af

De Cubanen moeten het dit jaar doen zonder langetermijnvoorspelling over de intensiteit van het orkaanseizoen, van juni tot oktober. “Zulke voorspellingen hebben geen praktisch nut en zorgen voor verwarring bij het publiek”, zeggen Cubaanse weervoorspellers.
De voorbije jaren publiceerde het Cubaanse Meteorologisch Instituut (INSMET) telkens een bulletin over wat het orkaanseizoen zou brengen. Typisch zijn dat tien tropische stormen, waarvan er zes orkaankracht bereiken en eentje de maximale intensiteit van “categorie vijf” haalt.
“We hebben dit jaar beslist geen voorspelling te publiceren, niet omdat de informatie geheim is maar omdat we denken dat het beter is voor het publiek”, zegt José Rubiera, de orkaanexpert van INSMET. “De mensen begrijpen de voorspelling verkeerd. Vaak zorgt ze voor nodeloze paniek, en later voelen de mensen zich misleid wanneer hun regio van orkanen gespaard is gebleven.”
Volgens Rubiera maakt het niet veel uit hoeveel orkanen worden verwacht en moet er pas iets worden ondernomen als duidelijk is waar en wanneer een orkaan aan land zal komen. “Als er een storm in de buurt is, zijn gedetailleerde voorspellingen nodig. De mensen moeten weten tegen welke gevaren ze zich moeten beschermen, maar het is niet nodig de sensatiezucht aan te wakkeren.”
Het Cubaanse “geïntegreerde beschermingssysteem” heeft ervoor gezorgd dat op het Caraïbische eiland in de bijzonder stormachtige periode van 1995 tot 2006 slechts 34 doden zijn gevallen, minder dan in de andere landen in de regio, de VS incluis. Mensen die in kwetsbare gebieden wonen, worden altijd ruim op voorhand geëvacueerd met de hulp van de civiele bescherming, die valt onder het ministerie van Defensie.
Rubiera’s centrum zorgt ervoor dat de overheid voldoende vroeg wordt gewaarschuwd. De kracht en het traject van een orkaan voorspellen is een bijzonder complexe aangelegenheid, zegt de expert, omdat er snel moet worden beslist en er een directe impact is op de bevolking en de economie.

Boze hoteliers


Ook in de Verenigde Staten staat de langetermijnvoorspelling ter discussie. In Florida zijn hoteliers een rechtszaak begonnen tegen professor William Gray van de Universiteit van Colorado. Die had in zijn derde update voor het orkaanseizoen 2007 15 stormen voorspeld, waaronder vier ‘kleine’ orkanen van categorie 1 of 2 en vier grote orkanen van categorie 3, 4 of 5.
Veel mensen besloten daarop niet naar Florida te reizen, hoewel de VS-staat uiteindelijk helemaal gespaard bleef van orkanen. De toeristische industrie leed daardoor aanzienlijke verliezen.
Een tropische storm geldt als een orkaan als de maximale windsnelheid minstens 118 kilometer per uur haalt (12 beaufort). De ergste orkaan die Cuba heeft getroffen sinds de revolutie van 1959 heette Flora en eiste in 1963 1200 mensenlevens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.