Cuba start behandeling met vaccin tegen longkanker

In Cubaanse poliklinieken is men officieel gestart met het vaccineren van longkankerpatiënten. Ze worden behandeld met CimaVax-EGF, een vaccin dat in Cuba is ontwikkeld.

CimaVax-EGF voorkomt of geneest de longkanker niet maar verbetert wel de levenskwaliteit, zegt Gisela Rodríguez, die de vaccinatie coördineert. Het vaccin vertraagt de ontwikkeling van de ziekte en werkt daardoor levensverlengend.

Vijfhonderd patiënten worden nu behandeld, in 65 Cubaanse poliklinieken. Het wordt alleen toegediend bij terminale patiënten, bij wie bestraling of chemotherapie geen effect meer heeft.
Het vaccin is, net zoals alle gezondheidsdiensten, gratis voor wie in Cuba woont.

CimaVax-EGF werd na vijftien jaar onderzoek ontwikkeld door het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM) in Cuba. Volgens González is dit het eerste vaccin voor longkanker ter wereld. Het is gepatenteerd in verschillende landen. De verkoop vindt in het buitenland door verschillende bedrijven plaats, maar de productie blijft in Cubaanse laboratoria, aldus González.
In een testfase zijn al tweeduizend patiënten behandeld. Daaruit bleek dat het vaccin nauwelijks negatieve bijwerkingen had, zegt Rodríguez.

Het vaccin bestaat uit een proteïne, epidermale groeifactor (EGF), die gecombineerd met een andere proteïne de immuunreactie van het lichaam tegen EGF versterkt. Als EGF zich op het celmembraan bindt, stimuleert het de celproliferatie – wat bij een tumor versterkt optreedt – maar het lichaam gaat daartegen in het geweer met behulp van antilichamen die tegelijkertijd de tumorgroei vertragen. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per patiënt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift