Cuba start productie van ecologisch cement

In Cuba is de productie van ecologisch cement gestart. Bij de productie komt minder CO2 vrij, zeggen wetenschappers.

  • EcuRed De cementfabriek van Siguaney wil de helft van zijn jaarlijkse productie van 300.000 ton uit milieuvriendelijker cement laten bestaan. EcuRed

De fabriek van Siguaney in de centrale provincie Sancti Spíritus begint deze maand de eerste 240 ton ecologisch cement te produceren.

De eerste lading gaat naar Cubaanse bouwbedrijven. Die gaan het cement uittesten, zegt Fernando Martinera van het Onderzoekscentrum voor de Ontwikkeling van Structuren en Materialen (Cidem).
Het Cidem, een onderdeel van de Centrale Universiteit Marta Abreu, heeft het cement ontwikkeld met de steun van de École Polytechnique Fédérale in het Zwitserse Lausanne.

Geen verbranding

Het cement bestaat voor 60 procent uit een mengeling van metakaolien en kalksteen, die klinker, het hoofdbestanddeel van cement, vervangt. Door het gebruik van die mengeling is geen verbranding nodig. Dat beperkt niet alleen de uitstoot van CO2, maar is ook 28 procent goedkoper.

Als de bouwbedrijven die het ecologische cement gaan testen geen problemen ondervinden, begint de commercialisering volgend jaar. De fabriek van Siguaney wil de helft van zijn jaarlijkse hoeveelheid van 300.000 ton op deze manier produceren.

Bij gewone cementproductie wordt een mengsel van kalk, uit kalksteen, en silicium-, ijzer- en aluminiumoxides zwaar verhit, waarna het de oven als klinker verlaat. Metakaolien wordt bij lage temperatuur uit kaoliniethoudende klei gewonnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift