Cuba vergeet olie niet in hervorming energie

Cuba legt in zijn economische hervormingen steeds meer de nadruk op de diversifiëring van zijn energievoorziening. Maar tegelijk blijft het stevig op olie inzetten. Het werkt daarvoor samen met bondgenoten als Venezuela en hoopt ook op eigen oliewinning in de Golf van Mexico.

  • Jorge Luis Baños/IPS De raffinaderij Cienfuegos werd in 2007 heropgestart als onderdeel van een plan om de Cubaanse economie aan te zwengelen. Jorge Luis Baños/IPS

Olieraffinaderij Camilo Cienfuegos, de grootste van het land, plant flinke investeringen. De capaciteit moet verdubbelen, bij het laden van trucks moet minder olie verloren gaan, en de behandeling van afvalstoffen moet beter, zegt directeur Humberto Padrón.

De raffinaderij werd in 2007 heropgestart als onderdeel van een plan van de regering van Raúl Castro om de Cubaanse economie weer aan te zwengelen. Staatsoliebedrijf Cubapetróleo (Cupet) werkte daarvoor samen met Petróleos de Venezuela SA (Pdvsa), eveneens een staatsbedrijf.

Experts uit Italië en China

Vandaag wordt het beheerd door het Cubaans-Venezolaanse consortium Cuvenpetrol. De raffinaderij verwerkt alleen ruwe olie uit Venezuela, met een dagelijkse productie van 65.000 vaten (159 liter).

Cuba telt nog twee olieraffinaderijen. De drie zouden hun gezamenlijke activiteit kunnen opvoeren naar 150.000 vaten per dag. Experts uit China en Italia werken de uitbreiding uit. Nadien gaat Cuba naar internationale investeerders zoeken.

In 2011 bereikte de Chinese vicepresident Xi Jinping, die deze maand president wordt, een voorakkoord met Cuba om de uitbreiding van Camilo Cienfuegos en de bouw van een aardgasinstallatie te financieren.

4 miljard euro

De kostprijs van de uitbreiding kan tot 4 miljard euro oplopen, zegt Cuvenpetrol. Bovendien plant de petrochemische industrie rond de raffinaderij nog andere investeringen.

Na de uitbreiding zal Camilo Cienfuegos ook andere olie dan de Venezolaanse kunnen verwerken. Vorig jaar werd olie gevonden in het Cubaanse deel van de Golf van Mexico. Cuba schatte dat er voor 20 miljard vaten olie kan zitten.

Een eerste onderzoek vorig jaar leverde niets op. In december kondigde Cupet nieuw onderzoek aan, op een andere plaats, samen met het Russische Zarubezhneft.

Diversifiëren

Tegelijk is Cuba zijn energievoorziening aan het diversifiëren, een steeds belangrijker onderdeel van de economische hervormingen van de huidige regering.

In de provincie Cienfuegos wordt bijvoorbeeld een grote zonnepark gebouwd, met een capaciteit van 1 megawatt, zegt Mairelys Pernía, voorzitter van het plaatselijke bestuur.

Het Studiecentrum voor Lokale Ontwikkeling (Cedel) wil voor alle gemeenten nagaan wat de alternatieven zijn om tot een onafhankelijke, duurzame energievoorziening te komen. Volgens Ricardo Berriz, onderzoeker bij het Cedel, is deze stap vooruit “van fundamenteel belang voor de planning van de ontwikkeling van het land.”

Het Cedel begeleidt nu al 20 van de 168 gemeenten op het eiland. “Als we tot een meer diverse energiematrix komen, zullen we niet alleen meer onafhankelijk zijn op energievlak, maar zullen we ook veel milieuproblemen oplossen”, zegt Berriz.

Cuba haalt vandaag 21,6 procent van zijn energie uit groene bronnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.