"Cuba vroeg geen uitnodiging Top Amerika's"

Cuba heeft nooit gevraagd om op de Top van de Amerika’s te worden uitgenodigd, zegt zijn minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez. Cuba werd niet uitgenodigd, ook al hadden sommige andere landen op een uitnodiging aangedrongen.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos bracht woensdag een bliksembezoek aan Havana om de kwestie te bespreken met zijn Cubaanse en Venezolaanse evenknieën, respectievelijk Raúl Castro en Hugo Chávez. De “consensus” die daaruit resulteerde, hangt af van de Verenigde Staten, zegt Rodríguez.

De Top van de Amerika’s vindt in april plaats in de Colombiaanse stad Cartagena de Indias. De presidenten Rafael Correa van Ecuador en Evo Morales van Bolivia hadden gevraagd of de Cubaanse president ook zou worden uitgenodigd. Ecuador, Bolivia, Cuba en Venezuela maken deel uit van de ALBA-alliantie, net zoals Nicaragua, Dominica, Antigua en Barbuda en Saint Vincent en de Grenadines.

Wens van Cuba

In een communiqué zei de Colombiaanse president dat hij het “verlangen” van de Cubaanse regering “om deel uit te maken van die bijeenkomst” waardeerde maar dat er ook geen consensus was om Cuba uit te nodigen. Hij dankte Cuba voor zijn “begrip” en zijn “blijk van generositeit om noch voor de Top noch voor Colombia een probleem te creëren.”

“We begrijpen allemaal” dat die consensus “afhangt van de toestemming van Washington”, zegt Rodríguez. Hij herhaalt dat de houding van Cuba al duidelijk gemaakt was op de ALBA-vergadering op 5 februari in Caracas. Daar zei Castro dat hij nooit eisen zou hebben gesteld maar dat hij het voorstel van Correa, Morales en anderen om “stappen te ondernemen om een einde te maken aan de uitsluiting van Cuba” steunde.

Volgens Rodríguez vragen de ALBA-landen “unaniem” dat het thema wordt aangekaart op de bijeenkomst in Cartagena.
“Latijns-Amerika werkt aan een project van regionale soevereiniteit en integratie dat de Verenigde Staten niet kunnen tegenhouden, ook al proberen ze dat”, zegt de Cubaanse buitenlandminister. De aanwezigheid van Cuba zal voelbaar zijn in Cartagena, net zoals dat op de vorige top, in 2009, het geval was, aldus Rodríguez.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift