Cuba wil migratiebeleid versoepelen

De Cubaanse president Raúl Castro wil het migratiebeleid versoepelen. Dat heeft hij maandag gezegd in een toespraak voor het parlement, die later op de staatstelevisie werd uitgezonden.

De aankondiging geeft veel Cubanen hoop dat ze binnenkort vrij kunnen reizen, een recht dat ze jarenlang niet hadden als gevolg van het conflict tussen Cuba en de Verenigde Staten.

Castro gaf geen details, maar zei dat “vooruitgang wordt geboekt” bij het herzien van de migratiewetgeving. Besluiten die ooit van belang waren, zijn “onnodig lang” gehandhaafd, zei hij.

Cuba wil het migratiebeleid aanpassen om de band met Cubanen in het buitenland te versterken, zei hij. “Hun samenstelling is radicaal veranderd vergeleken met de vroege jaren van de revolutie”,  waarin de Verenigde Staten onderdak verschaften aan criminelen van de dictatuur van Fulgencio Batista en “hoogopgeleiden aanmoedigden te vertrekken om het levensbloed aan het land te onttrekken.”

Castro zei dat de meerderheid van de Cubaanse emigranten het land verlaat om economische redenen, hoewel “nog enkelen beweren slachtoffer te zijn van politiek vervolging om steun uit het buitenland te krijgen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift